Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bibliometric Analysis of Graduate Theses Published in the Field of Gastronomy Education

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 31 - 41, 29.12.2023

Öz

Colleges and vocational schools that offer education in the field of gastronomy and culinary arts aim to provide qualified graduates who can meet the needs of the food and beverage industry for specialized workers in the field of gastronomy. Gastronomy education, which includes food preparation, cooking techniques, nutrition and aesthetic knowledge and skills, and is a new academic field offered at different levels worldwide, is becoming increasingly popular. In addition, the number of students who receive education at secondary and especially higher education levels in this field is increasing. The aim of this study is to analyze the postgraduate theses published in the field of gastronomy education in the Higher Education Council National Thesis Center database between 2010 and 2022. The 13 postgraduate publications identified within the scope of the study were examined by content analysis method within the framework of parameters such as types, publication years, universities, departments, advisor titles, topics, research methods, page numbers and keywords. As a result of the analysis, it was found that the majority of postgraduate theses on gastronomy education were at master’s thesis level, generally the theses were written in gastronomy and culinary arts department and there was almost a balanced distribution in terms of research methods used in the theses. It is thought that the results of the study will contribute to the literature and guide future studies.

Kaynakça

  • Akmeşe, K. A., Özata, E., ve Sormaz, Ü. (2020). Gastronomi Sektörü Meslek Uzmanlarının Çalışanlardan Mesleki Beklentileri Ve Gastronomi Eğitimi İle İlgili Düşünceleri. Journal Of Yasar University, 15(58), 177-189.
  • Alan, A. A., Ve Şen, Ö. (2020). Gastronomi Temalı Festivaller Üzerine Yapılmış Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Ibad Sosyal Bilimler Dergisi, (6), 132-144.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler, S. (2018). Gastronomi Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinin Mesleklerine Yönelik Metafor Algılarının Değerlendirilmesi. Opus International Journal Of Society Researches, 9(16), 823-852.
  • Ayaz, N. ve Türkmen, B. M. (2018). Yöresel Yiyecekleri Konu Alan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, 2(1), 22-38.
  • Bişkin, F. ve Pektaş, Ç. (2021). Turizm Pazarlaması Alanında Hazırlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Gaziantep University Journal Of Social Sciences, 20(4), 2075-2095.
  • Çiçek, D. ve Kozak, N. (2012). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili, Türk Kütüphaneciliği. 26(4), 734-756.
  • Çuhadar, M. ve Morçin, İ. (2020). Türkiye’de Gastronomi Turizmi İle İlgili Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Journal Of Recreation And Tourism Research, 7 (1), 92-106.
  • Forleo M.B. ve Benedetto, G. (2020), Creative Cities Of Gastronomy: Towards Relationship Between City And Countryside, International Journal Of Gastronomy And Food Science, 22(2), 1-11.

GASTRONOMİ EĞİTİMİ ALANINDA YAYINLANAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 31 - 41, 29.12.2023

Öz

Gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim veren üniversite ve yüksekokullar, yiyecek ve içecek sektörünün gelişimi amacıyla gastronomi alanında uzmanlaşmış çalışanlara duyulan ihtiyacın karşılanması noktasında nitelikli mezunlar vermeyi amaçlamaktadır. Yiyecek hazırlama, pişirme teknikleri, beslenme ve estetik bilgi ve becerileri içeren ve akademik seviyede yeni bir eğitim alanı olarak dünya genelinde farklı seviyelerde sunulan gastronomi eğitimi, günümüzde giderek daha popüler hale gelmekte, bu alanda ortaöğretim ve özellikle yükseköğretim düzeyinde eğitim alan öğrenci sayısı artmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, gastronomi eğitimi alanında Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2010-2022 yılları arasında yayınlanan lisansüstü tezleri analiz etmektir. Çalışma kapsamında tespit edilen 13 lisansüstü yayın; türleri, yayın yılları, üniversiteleri, anabilim dalları, danışman unvanları, konuları, araştırma yöntemleri, sayfa sayıları ve anahtar kelimeleri gibi parametreler çerçevesinde içerik analiz yöntemiyle incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular neticesinde; gastronomi eğitimi konulu lisansüstü tezlerin çoğunluğunun yüksek lisans tezi seviyesinde olduğu, genel olarak tezlerin gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalında yazıldığı ve tezlerde kullanılan araştırma yöntemleri açısından neredeyse dengeli bir dağılım olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışma sonuçlarının alanyazına katkı sunacağı ve gelecekte yapılacak çalışmalara yol göstereceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Akmeşe, K. A., Özata, E., ve Sormaz, Ü. (2020). Gastronomi Sektörü Meslek Uzmanlarının Çalışanlardan Mesleki Beklentileri Ve Gastronomi Eğitimi İle İlgili Düşünceleri. Journal Of Yasar University, 15(58), 177-189.
  • Alan, A. A., Ve Şen, Ö. (2020). Gastronomi Temalı Festivaller Üzerine Yapılmış Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Ibad Sosyal Bilimler Dergisi, (6), 132-144.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler, S. (2018). Gastronomi Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinin Mesleklerine Yönelik Metafor Algılarının Değerlendirilmesi. Opus International Journal Of Society Researches, 9(16), 823-852.
  • Ayaz, N. ve Türkmen, B. M. (2018). Yöresel Yiyecekleri Konu Alan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, 2(1), 22-38.
  • Bişkin, F. ve Pektaş, Ç. (2021). Turizm Pazarlaması Alanında Hazırlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Gaziantep University Journal Of Social Sciences, 20(4), 2075-2095.
  • Çiçek, D. ve Kozak, N. (2012). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili, Türk Kütüphaneciliği. 26(4), 734-756.
  • Çuhadar, M. ve Morçin, İ. (2020). Türkiye’de Gastronomi Turizmi İle İlgili Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Journal Of Recreation And Tourism Research, 7 (1), 92-106.
  • Forleo M.B. ve Benedetto, G. (2020), Creative Cities Of Gastronomy: Towards Relationship Between City And Countryside, International Journal Of Gastronomy And Food Science, 22(2), 1-11.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Buket Buluk Eşitti 0000-0001-5646-6166

Ekrem Bay 0000-0002-1012-3755

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Buluk Eşitti, B., & Bay, E. (2023). GASTRONOMİ EĞİTİMİ ALANINDA YAYINLANAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 31-41.