Çalışma ile öğrencilerin kültürel zekâ seviyelerini tespit edilmesi ve kültürel zekanın yemekleri deneme korkusu ve merakı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evreni olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm ve Fakültesi ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri belirlenmiş ve kolayda örnekleme tekniği ile toplamda 205 öğrenciye ulaşılmıştır. Betimsel nitelikteki bu çalışmada veriler, literatüre dayalı olarak geliştirilen bir anket ile 08.05.2022- 07.08.2022 tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi istatistik paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, öğrencilerin kültürel zeka düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve yeni yemekleri deneme merakı üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Kültürel zekanın biliş boyutunun yeni yemekleri deneme korkusu üzerinde negatif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
kültürel zeka yeni yemekleri deneme korkusu yeni yemekleri deneme merakı lisans öğrencileri cultural intelligence food neophobia undergraduate students
The aim of the study is to determine the cultural intelligence levels of the students and to determine the effect of cultural intelligence on the food neophobia and food neophilia. As the universe of the study, the students of the Department of Gastronomy and Culinary Arts within Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Tourism and Gökçeada School of Applied Sciences were determined and a total of 205 students were reached with the convenience sampling technique. In this descriptive study, data were collected online and face-to-face between 08.05.2022 and 07.08.2022 with a questionnaire developed based on the literature. The analysis of the obtained data was carried out using the statistical package program. As a result of the analyzes carried out, it was determined that the cultural intelligence levels of the students were moderate and it had a positive and statistically significant effect on the food neophilia. It has been determined that the cognitive dimension of cultural intelligence has a negative and statistically significant effect on the the food neophobia.
cultural intelligence food neophobia food neophilia undergraduate students
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 14 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 5 Sayı: 1-2 |