Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE TURİST REHBERLİĞİ ALANINDA YAPILAN TEKNOLOJİ KONULU ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZ İLE BELİRLENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 1, 35 - 49, 15.06.2021

Öz

21. yüzyılda teknolojideki hızlı ve önemli değişiklikler hayatın her alanına etki ettiği gibi turizm sektörüne de etki etmektedir. Gelişen ve değişen teknoloji turizm sektöründe olduğu gibi turist rehberliği mesleğinde de etkili olmaktadır. Weiler ve Black (2014) yapmış oldukları çalışmada, turist rehberlerinin deneyim sunumu ve pazarlama anlamında teknolojinin kullanımı konusunda etkin olduklarını belirtmişlerdir. Turist rehberliğinde turist deneyimini iyileştirme adına kullanılan teknolojilerin yanı sıra, turistlerin turizm destinasyonuna ulaşmadan önce bilgi edinebilecekleri yolları içeren birçok bilgi teknolojisi unsurlar bulunmaktadır. Ayrıca teknoloji sayesinde turistler, rehberler ile ilgili önceden bilgi sahibi olabilmektedirler. Teknolojik gelişmeler her ne kadar turistlere ve turist rehberlerine fayda sağlasa da, bazı durumlarda turist rehberlerine olumsuz anlamda etki edebilmektedirler (Weiler ve Black 2014). Örneğin teknolojik gelişmeler ve elektronik rehberlerin ören yerleri ve müzelerde çoğalması, turist rehberlerinde iş kaybı kaygısına yol açabilmektedir(Mancihi, 2001; Çapar ve Karamustafa, 2018; Eser vd., 2019).
Bu çalışmada, Türkiye’de yayımlanan turizm rehberliği alan yazınında teknoloji konulu tez ve makalelerin bibliyometrik profilinin belirlenerek ileride yapılacak çalışmalara birikimsel katkı oluşturmak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın, turist rehberliği alanında gelecekte teknoloji konusunda çalışma yapacak araştırmacılara bütünsel boyutta yol gösterici nitelikte bilgiler sunulması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışma kapsamında teknolojinin gelişimine bağlı olarak 2005-2020 yılları arası TR Dizin dergiler, Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi (YÖKTEZ) ve Google Akademik veri tabanı taranmış, başlığında veya içeriğinde “turist rehberliği”, “turist rehberi” ve “teknoloji” konuları bulunan 21 çalışma tespit edilmiştir. Çalışmalar bazı parametreler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında ilk çalışmanın 2009 yılında yapıldığı ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak son yıllarda yapılan çalışmalarda artış olduğu belirlenmiştir. İncelenen çalışmaların ağırlıklı olarak nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yapıldığı ve “turist rehberleri”, “mobil uygulamalar”, “teknoloji” anahtar kelimelerinin yoğun olarak tercih edildiği öne çıkan bulgular arasındadır. Teknolojinin hızla gelişerek tüm sektörleri etkilediğini varsaydığımızda takip eden yıllarda teknoloji konulu turist rehberliği çalışmaların artacağı söylenebilir.

Kaynakça

  • Bahar, M., Yüzbaşıoğlu, N., ve Topsakal, Y. (2019). Akıllı Turizm ve Süper Akıllı Turist Kavramları Işığında Geleceğin Turizm Rehberliğine Bakış. Aydın Adnan Menderes University Journal of Travel and Tourism Research 14, 72-93.
  • Balıkoğlu, A., Yıldırım, U. H. ve Hacıoğlu, N. (2020). Turist Rehberlerine Yönelik Elektronik Yorumların İçerik Analizi: TripAdvisor Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 11(2), 385-401.
  • Çakmak, T. F. ve Demirkol Ş. (2017). Teknolojik Gelişmelerin Turist Rehberliği Mesleğine Etkileri Üzerine Bir Swot Analizi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7, 221-235.
  • Çakıcı, C. A., Babat, B., Eser, S. ve Kızılırmak İ. (2019). Turlarda Teknoloji Kullanımı: Turistler ve Turist Rehberleri Gözüyle Bir Değerlendirme. Balıkesir University Journal of Social Sciences Institute22-41, 465-480.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Ayten Ceren Göç 0000-0002-6598-6662

Sinan Gökdemir 0000-0002-9360-086X

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 12 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Göç, A. C., & Gökdemir, S. (2021). TÜRKİYE’DE TURİST REHBERLİĞİ ALANINDA YAPILAN TEKNOLOJİ KONULU ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZ İLE BELİRLENMESİ. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), 35-49.