Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE’DE GASTRONOMİ TURİZMİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR İNCELEMESİ

Year 2019, Issue: 4, 51 - 60, 26.12.2019

Abstract

İnsan ihtiyaçları hiyerarşisinin en alt basamahında bulunan yeme-içme ihtiyacı, günümüzde “gastronomi turizmi” kavramının ortaya çıkması ile birlikte, turizm aktivitelerinin ayrılmaz bir parçası haline gelerek, hiyerarşinin üst basamaklarına kadar çıkmıştır. Herhangi bir turizm aktivitesi yapan turist, beslenme ihtiyacını bir şekilde gidermek durumundadır. Bu noktada kimi turistler belirli bir bölgeye, o bölgenin gastronomik özelliklerini deneyimlemek amacıyla seyahat ederken; kimi turistler ise başka bir amaçla belirli bir bölgeye seyahat etmekte ancak ihtiyaçları dohrultusunda yine o bölgenin gastronomik özelliklerini deneyimlemektedir. Nitekim turist, seyahatini gastronomik deneyim için yapıyor olsun veya olmasın o bölgenin gastronomik özelliklerini deneyimlemek durumundadır. Dolayısıyla “gastronomik ürünlere” duyulan ihtiyaç devamlı ve zorunlu bir ihtiyaç olmakla birlikte, işletmelere de önemli bir gelir sahlamaktadır. Aynı zamanda bir destinasyonun gastronomik özelliklerinin, turistlerin seyahat deneyimleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmakta; o destinasyonun deherlendirilmesinde, hatırlanmasında ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bahlamda; gastronomik unsurların bu önemli potansiyel deherinden yola çıkılarak turizm ve gastronomi alanında yapılan çalışmaların deherlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, turizm ve gastronomi kavramlarının bileşkesi olan gastronomi turizmi hakkında bir literatür taraması ve deherlendirmesidir

References

  • Akdu, U. ve Akdu S. (2018). Turizm tanıtımında gastronomik deher vurgusu: Unesco gastronomi şehirleri örnehi. Journal of tourism and gastronomy studies, 6(4), 933-952. Aksoy, M. ve Sezgi, G. (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydohu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89. Aslan, Z. ve Akay, N. S. (2017). Ege bölgesi mutfak kültürünün gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Eurasian Academy of Sciences Social Science Journal, UKTM, 446-464. Başar, F., Necibe, Ş., Silahşör, Y. ve Başar, B. (2019). Erzincan yöresel mutfak kültürü unsuru olan tarhananın gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 7(1). 328-339. Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye‟yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Deherlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi. 3(2), 57-68. Çahlı, B. I. (2012). Türkiye‟de yerel kültürün turizm odaklı kalkınmadaki rolü: Gastronomi turizmi örnehi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Çakıcı, C. A. ve Eser, S. (2016). Yabancı mutfak şefleri gözüyle Türk mutfahına ilişkin bir deherlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(1), 215-227. Çapar, G. ve Yenipınar, U. (2016). Somut Olmayan Kültürel Miras Kaynahı Olarak Yöresel Yiyeceklerin Turizm Endüstrisinde Kullanılması. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(Special Issue 1), 100-115. Çatır, O. ve Ay, E. (2018). Ulubey (Uşak) yemeklerinin gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 6(2). 3-19. Çavuş, A., Işık, F. M. ve Yalçın, C., (2018). Gastronomi Turizmi Çekicilihi Açısından Zigana Yöresi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(Özel Sayı): 3043-3057. Çavuşohlu, M. ve Çavuşohlu, O. (2018). Gastronomi turizmi ve Gökçeada lezzet rotası. Güncel turizm araştırmaları dergisi. 2(1). 347-359. Çelik. S. (2018). Şırnak ilinin gastronomi turizmi potansiyeli. International journal of contemporary tourism research. 2(2). 41-51. Çetinsöz, B., C. ve Polat, A., S. (2018). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bahlamında Yerel Yemeklerin Mikro Ölçekte Hazırlanış Farklılıkları: Batırık Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 60-77. Çimen, H. (2016). Gastronomi turizmi açısından Ardahan mutfahının önemi. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 32, 307-315. Dilsiz, B. (2010). Türkiye‟de gastronomi ve turizm (İstanbul örnehi). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Erdohan, S. ve Özdemir, G. (2018). İzmir Destinasyonu‟nda Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3),249-272. Genç, R. (2014). Uluslararası Otel ve Restoran Yönetimi (İlkeler, Kavramlar, Uluslararası Kaide ve Kurallar). Ankara: Detay Yayıncılık. Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli Ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Deherlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42. Hazarhun, E. ve Tepeci, M. (2018). Cohrafi İşarete Sahip Olan Yöresel Ürün ve Yemeklerin Manisa‟nın Gastronomi Turizminin Gelişimine Katkısı. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 371-389. İnce, C. ve Samatova, G. (2018). Gastronomi turizmi kapsamında yaşayan Kırgız mutfahının farkındalık düzeyi: Üniversite öhrencileri örnehi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 6(2). 369-386. Karaca, B. O. (2016). Geleneksel Peynirlerimizin Gastronomi Turizmindeki Önemi. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(2). 17-39. Karsavuran, Z. (2018). Sokak yemekleri: Farklı disiplinlerin yaklaşımı ve gastronomi turizmi alanında sokak yemeklerinin deherlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(1). 246-265. Katlav, Ö. E., Eren, Y. F. ve Tuna, M. (2019). Kapadokya‟da Bahcılıhın Gastronomi Turizmi Açısından Deherlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2167-2186. Kurgun, H., Özşeker, D.B. (2016). Gastronomi ve Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık. Long, L. M. (2004). Culinary tourism. Kentucky: The University Press of Kentucky. 20-21 McKercher, B., Okumus, F. & Okumus, B. (2008). Food tourism as a viable market segment: It's all how you cook the numbers! Journal of Travel & Tourism Marketing, 25: 2, 137-148. Mol, S. ve Varlık, C. (2019). İstanbul‟un gastronomi turizmi potansiyeli ve balıhın rolü. Aydın Gastronomy. 3(2), 65-74. Nebiohlu, O. (2019). Turizm ve yiyecek tüketimi: Uluslararası alanyazın üzerine bibliyometrik bir analiz. Seyahat ve Otel İşletmecilihi Dergisi. 16(1), 71-88. Ohuz, S. ve Unur, K. (2018). Gastronomi turizminde gelişmişlik göstergeleri ölçehi: Geliştirilmesi, geçerlilihi ve güvenilirlihi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6 (1), 409-429. Ören, V. E. ve Ören, Ş. T. (2019). Gastronomi turizmi kapsamında sürdürülebilirlik: Ebem köftesi örnehi. Turkish studies social sciences. 14(1). 151-162. Özdemir, G. ve Altıner, D. D. (2019). Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Üzerine Bir İnceleme, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1). 1-14. Sarı, B. D. ve Tetik, N. G. (2019). Gastronomi turizmi kapsamında Bulgaristan göçmenlerinin yemek kültürü. Anasay, 3(8), 73-88. Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi. Ankara-Detay Yayıncılık. Sarıışık, ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: turizm araştırmaları dergisi. 26(2), 264-278. Sharples, L. & Hall, C. M. (2004). The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduction to the tourism of taste. Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N & Cambourne B. (Eds.), Food Tourism Around The World içinde (13-36), Elsevier. Sormaz, Ü., Yılmaz, M. ve Akdah, G. (2018). Konya‟yı ziyaret eden yabancı turistlerin perspektifindern gastronomi ve gastronomi turizmi. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 8(1). 40-45. Stone, M. J., Migacz, S. & Wolf, E. (2019). Beyond the journey: the lasting impact of culinary tourism activities, Current Issues in Tourism, 22(2), 147-152. Şen, N. ve Silahşör, Y. (2018). Gastronomi Turizmi Kapsamında Erzincan İli Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sunulan Yöresel Yemekler Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 414-429. Şengül, S. (2017). Türkiye‟nin gastronomi turizmi destinasyonlarının belirlenmesi: yerli turistler üzerine bir araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 20(37), 375396. Toklu, S. & Pekerşen, Y. (2019). Cohrafi İşaretli Gastronomik Bir Deher Olan Karaman Divle Obruhu Tulum Peynirinin Bölge Halkı Tarafından Algılanması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2251-2273. Türk Dil Kurumu (2016). http: /www.tdk.org.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5766ee9cecde70.70981070. T ürkay, O. ve Genç, K. (2017). Gastronomi turizmi. Sarıışık, M. (Editör), Tüm yönleriyle gastronomi bilimi içinde (224). Ankara: Detay Yayıncılık. Üner, H. E. ve Şahin, G. G. (2016). Türkiye Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Her Şey Dâhil Satış Sistemi İçinde Deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(3), 76-100. Yıldız, Ö.E. (2016). Turistik ürün olarak gastronomi. Gastronomi ve Turizm (kitabı içinde bölüm). (Ed..: kurgun, H. Ve Özşeker D.B.). Ankara: Detay Yayıncılık. Yurday, Y. İ. ve Kıngır, S. (2019). İstanbul‟da bulunan birinci sınıf restoranların mönülerinin gastronomi turizmi kapsamında karşılaştırmalı analizi üzerine bir araştırma: Tripadvisor örnehi. Bartın Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler dergisi. 10(20). 2148-2497. Zengin, B. ve Gürkan, S. A. (2019). Afyonkarahisar mutfahının gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Safran kültür ve turizm araştırmaları dergisi, 2(2). 225-240.
Year 2019, Issue: 4, 51 - 60, 26.12.2019

Abstract

References

  • Akdu, U. ve Akdu S. (2018). Turizm tanıtımında gastronomik deher vurgusu: Unesco gastronomi şehirleri örnehi. Journal of tourism and gastronomy studies, 6(4), 933-952. Aksoy, M. ve Sezgi, G. (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydohu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89. Aslan, Z. ve Akay, N. S. (2017). Ege bölgesi mutfak kültürünün gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Eurasian Academy of Sciences Social Science Journal, UKTM, 446-464. Başar, F., Necibe, Ş., Silahşör, Y. ve Başar, B. (2019). Erzincan yöresel mutfak kültürü unsuru olan tarhananın gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 7(1). 328-339. Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye‟yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Deherlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi. 3(2), 57-68. Çahlı, B. I. (2012). Türkiye‟de yerel kültürün turizm odaklı kalkınmadaki rolü: Gastronomi turizmi örnehi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Çakıcı, C. A. ve Eser, S. (2016). Yabancı mutfak şefleri gözüyle Türk mutfahına ilişkin bir deherlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(1), 215-227. Çapar, G. ve Yenipınar, U. (2016). Somut Olmayan Kültürel Miras Kaynahı Olarak Yöresel Yiyeceklerin Turizm Endüstrisinde Kullanılması. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(Special Issue 1), 100-115. Çatır, O. ve Ay, E. (2018). Ulubey (Uşak) yemeklerinin gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 6(2). 3-19. Çavuş, A., Işık, F. M. ve Yalçın, C., (2018). Gastronomi Turizmi Çekicilihi Açısından Zigana Yöresi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(Özel Sayı): 3043-3057. Çavuşohlu, M. ve Çavuşohlu, O. (2018). Gastronomi turizmi ve Gökçeada lezzet rotası. Güncel turizm araştırmaları dergisi. 2(1). 347-359. Çelik. S. (2018). Şırnak ilinin gastronomi turizmi potansiyeli. International journal of contemporary tourism research. 2(2). 41-51. Çetinsöz, B., C. ve Polat, A., S. (2018). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bahlamında Yerel Yemeklerin Mikro Ölçekte Hazırlanış Farklılıkları: Batırık Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 60-77. Çimen, H. (2016). Gastronomi turizmi açısından Ardahan mutfahının önemi. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 32, 307-315. Dilsiz, B. (2010). Türkiye‟de gastronomi ve turizm (İstanbul örnehi). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Erdohan, S. ve Özdemir, G. (2018). İzmir Destinasyonu‟nda Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3),249-272. Genç, R. (2014). Uluslararası Otel ve Restoran Yönetimi (İlkeler, Kavramlar, Uluslararası Kaide ve Kurallar). Ankara: Detay Yayıncılık. Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli Ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Deherlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42. Hazarhun, E. ve Tepeci, M. (2018). Cohrafi İşarete Sahip Olan Yöresel Ürün ve Yemeklerin Manisa‟nın Gastronomi Turizminin Gelişimine Katkısı. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 371-389. İnce, C. ve Samatova, G. (2018). Gastronomi turizmi kapsamında yaşayan Kırgız mutfahının farkındalık düzeyi: Üniversite öhrencileri örnehi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 6(2). 369-386. Karaca, B. O. (2016). Geleneksel Peynirlerimizin Gastronomi Turizmindeki Önemi. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(2). 17-39. Karsavuran, Z. (2018). Sokak yemekleri: Farklı disiplinlerin yaklaşımı ve gastronomi turizmi alanında sokak yemeklerinin deherlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(1). 246-265. Katlav, Ö. E., Eren, Y. F. ve Tuna, M. (2019). Kapadokya‟da Bahcılıhın Gastronomi Turizmi Açısından Deherlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2167-2186. Kurgun, H., Özşeker, D.B. (2016). Gastronomi ve Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık. Long, L. M. (2004). Culinary tourism. Kentucky: The University Press of Kentucky. 20-21 McKercher, B., Okumus, F. & Okumus, B. (2008). Food tourism as a viable market segment: It's all how you cook the numbers! Journal of Travel & Tourism Marketing, 25: 2, 137-148. Mol, S. ve Varlık, C. (2019). İstanbul‟un gastronomi turizmi potansiyeli ve balıhın rolü. Aydın Gastronomy. 3(2), 65-74. Nebiohlu, O. (2019). Turizm ve yiyecek tüketimi: Uluslararası alanyazın üzerine bibliyometrik bir analiz. Seyahat ve Otel İşletmecilihi Dergisi. 16(1), 71-88. Ohuz, S. ve Unur, K. (2018). Gastronomi turizminde gelişmişlik göstergeleri ölçehi: Geliştirilmesi, geçerlilihi ve güvenilirlihi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6 (1), 409-429. Ören, V. E. ve Ören, Ş. T. (2019). Gastronomi turizmi kapsamında sürdürülebilirlik: Ebem köftesi örnehi. Turkish studies social sciences. 14(1). 151-162. Özdemir, G. ve Altıner, D. D. (2019). Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Üzerine Bir İnceleme, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1). 1-14. Sarı, B. D. ve Tetik, N. G. (2019). Gastronomi turizmi kapsamında Bulgaristan göçmenlerinin yemek kültürü. Anasay, 3(8), 73-88. Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi. Ankara-Detay Yayıncılık. Sarıışık, ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: turizm araştırmaları dergisi. 26(2), 264-278. Sharples, L. & Hall, C. M. (2004). The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduction to the tourism of taste. Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N & Cambourne B. (Eds.), Food Tourism Around The World içinde (13-36), Elsevier. Sormaz, Ü., Yılmaz, M. ve Akdah, G. (2018). Konya‟yı ziyaret eden yabancı turistlerin perspektifindern gastronomi ve gastronomi turizmi. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 8(1). 40-45. Stone, M. J., Migacz, S. & Wolf, E. (2019). Beyond the journey: the lasting impact of culinary tourism activities, Current Issues in Tourism, 22(2), 147-152. Şen, N. ve Silahşör, Y. (2018). Gastronomi Turizmi Kapsamında Erzincan İli Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sunulan Yöresel Yemekler Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 414-429. Şengül, S. (2017). Türkiye‟nin gastronomi turizmi destinasyonlarının belirlenmesi: yerli turistler üzerine bir araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 20(37), 375396. Toklu, S. & Pekerşen, Y. (2019). Cohrafi İşaretli Gastronomik Bir Deher Olan Karaman Divle Obruhu Tulum Peynirinin Bölge Halkı Tarafından Algılanması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2251-2273. Türk Dil Kurumu (2016). http: /www.tdk.org.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5766ee9cecde70.70981070. T ürkay, O. ve Genç, K. (2017). Gastronomi turizmi. Sarıışık, M. (Editör), Tüm yönleriyle gastronomi bilimi içinde (224). Ankara: Detay Yayıncılık. Üner, H. E. ve Şahin, G. G. (2016). Türkiye Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Her Şey Dâhil Satış Sistemi İçinde Deherlendirilmesi. Journal of tourism and gastronomy studies. 4(3), 76-100. Yıldız, Ö.E. (2016). Turistik ürün olarak gastronomi. Gastronomi ve Turizm (kitabı içinde bölüm). (Ed..: kurgun, H. Ve Özşeker D.B.). Ankara: Detay Yayıncılık. Yurday, Y. İ. ve Kıngır, S. (2019). İstanbul‟da bulunan birinci sınıf restoranların mönülerinin gastronomi turizmi kapsamında karşılaştırmalı analizi üzerine bir araştırma: Tripadvisor örnehi. Bartın Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler dergisi. 10(20). 2148-2497. Zengin, B. ve Gürkan, S. A. (2019). Afyonkarahisar mutfahının gastronomi turizmi açısından deherlendirilmesi. Safran kültür ve turizm araştırmaları dergisi, 2(2). 225-240.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section MAKALELER
Authors

Muhammed Yıldız

Meral Yılmaz

Publication Date December 26, 2019
Submission Date July 9, 2019
Published in Issue Year 2019Issue: 4

Cite

APA Yıldız, M., & Yılmaz, M. (2019). TÜRKİYE’DE GASTRONOMİ TURİZMİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR İNCELEMESİ. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi(4), 51-60.