In Dalí's introduction, he warned the reader: "If you are a slave to one of those calorie counters that turn the pleasure of eating into a kind of punishment, close this book immediately." "He's too lively, too aggressive, too brash for you."
Chefs are creative when it comes to eating, and painters are creative when it comes to painting. In our work, we aim to take a look at the kitchens of the art world with surreal food ideas and paintings inspired by Salvador Dalí. Catalan Surrealist painter Salvador Dalí was a master not only in his craft but also in the art of party and table setting. Dali says, "Cooking is very close to painting. When we are busy making a meal, I add a little of this and a little of that, it's like painting." Salvador Dali, a lifelong admirer and self-proclaimed "motherly cook" at just six years old, eventually became an artist, but his fascination with the kitchen continued throughout his life. So when “Les Diners de Gala” was published in 1973, it was, quite literally, a dream come true for the surrealist artist who illustrated the book. The extraordinary cookbook, published only once in 1973, consisted of 136 recipes, along with extremely whimsical drawings and collages that Dalí created specifically for this publication. The original cookbook was printed only once. The strange cookbook can be divided into 12 chapters, with the 10th chapter devoted to aphrodisiacs. The cookbook was included considering both his passion for food and the artist's long-time girlfriend and wife, Gala. Like the artist's paintings, his recipes are designed to disgust and amuse at the same time. In addition to extraordinary illustrations, the book includes photographs of the artist consuming different foods or taking part in them.
For Salvador Dalí, food was never just a source of nutrition. For the artist, food was full of subtle and often overlooked social and political meanings. Dalí used food as the root of symbolism and a metaphor for sex, pleasure, pain, and politics. Despite the 136 recipes contained in the aforementioned book, “Avocado Toast with Sheep Brains”, “Frog Cream” or “Veal Cutlets Stuffed with Snails” probably did not appeal to everyone's taste, but Salvador Dalí's utopian depictions, the socio-political structure of the 70s and strange recipe illustrations certainly It displays looks worth examining when transitioning from the studio to the dining table. The study titled The Root of Symbolism as a Metaphor for Pleasure, Pain and Politics: Salvador Dalí's Surrealist Food Paintings aims to evaluate Salvador Dali's relationship between visual arts and gastronomy through the examples in his book "Les Diners de Gala".
Konu yemek pişirmek olduğunda şefler, resim yapmak olduğunda ressamlar yaratıcıdır. Bu çalışmada iki alanda yaratıcı olan Salvador Dali’nin sürrealist yemek tabloları sembolizmin kökü,zevk , acı ve politika için metaforik anlatımları üzerinden anlaşılmaya çalışılacaktır. Çalışma Salvador Dali’den ilham alan gerçeküstü yemek fikirleri ve resimleriyle sanat dünyasının mutfaklarına göz atmayı amaçlamaktadır. Katalan Sürrealist ressam Salvador Dalí’nin yalnızca kendi mesleğinde değil aynı zamanda parti ve sofra düzenleme sanatında da usta olduğu kabul edilmektedir. Dali,“ Yemek yapmak resim yapmaya çok yakın, bir yemek yapmakla meşgul olduğumda, biraz bundan, biraz bundan ekliyorum, resim yapmak gibi” diyerek hayatı boyunca yiyeceklere hayranlığını dile getirmektedir. Daha altı yaşındayken, anaç bir aşçı olmak istediğini ilan etmiş dünya çapında tanınan bir sanatçı olmuş ama mutfakla ilgili şeylere olan hayranlığı hayatı boyunca devam ettirmiştir. Dolayısıyla “Les Diners de Gala” 1973'te yayımlandığında, kitabı resimleyen sürrealist sanatçı için bu tam anlamıyla bir rüyanın gerçekleşmesi olmuştur. 1973'te yalnızca bir kez basılan alanında sıra dışı olan yemek kitabı; 136 tarif, Dalí'nin bu yayın için özel olarak yarattığı son derece tuhaf illüstrasyonlar ve kolajlardan oluşmaktadır. Yemek kitabı 12 bölüme ayrılmıştır. Yemek kitabı hem yemek tutkusu hem de sanatçının uzun süredir sevgilisi ve eşi olan Gala düşünülerek oluşturulmuştur. Ressamın tıpkı resimleri gibi yemek tarifleri de aynı anda hem tiksindirecek hem de eğlendirecek şekilde tasarlanmıştır. Kitapta sıra dışı illüstrasyonların yanı sıra sanatçının farklı yemekleri tükettiği ya da bunların arasında oturduğu fotoğraflar da yer almaktadır.
Salvador Dalí için yemek hiçbir zaman sadece bir beslenme kaynağı olmamıştır. Sanatçıya göre yemek, incelikli ve sıklıkla gözden kaçırılan sosyal ve politik anlamlarla doludur. Dalí, yemeği sembolizmin kökü seks, zevk, acı ve politika için bir metafor olarak kullanmıştır. Adı geçen kitabın içerdiği 136 tarife rağmen “Koyun Beyinli Avokado Tostu”, “Kurbağa Kreması” veya “Salyangozla Doldurulmuş Dana Pirzola” muhtemelen herkesin damak tadına hitap etmiyordu ancak Salvador Dalí'nin ütopik betimlemeleri 70'lerin sosyo-politik yapısı ve tuhaf tarif çizimleri kesinlikle stüdyodan yemek masasına geçişte incelemeye değer görünümler sergilemektedir. Sembolizmin Kökü, Zevk, Acı Ve Politika İçin Bir Metafor Olarak: Salvador Dalí'nin Sürrealist Yemek Tabloları adlı çalışma Salvador Dali’nin görsel sanatlar ile gastronomi ilişkisini “ Les Diners de Gala” kitabındaki örnekler üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 7 Sayı: 2 |