Günümüzde gastronomi kavramını bilim ve sanat odağında evrensel perspektiften incelemeyi benimsemiş olan bilim insanları, geliştirdikleri modernist yaklaşımlarla, mutfak bilimi ve sanatının geleceğine verilecek yeni yönleri tasarlamakta; kavramı sadece geleneksel çekicilik unsuru olarak yorumlayıp turizm pazarında konumlandırmaya çalışan bilim insanları ise verilen yeni yönler doğrultusunda oluşturulmuş popüler gastronomi akımlarının takipçisi kalarak çalışmalarına devam edebilmektedir. Türkiye’de hazırlanan gastronomi çalışmalarının da ağırlıklı olarak geleneksel niteliklere yönelik olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma; ilk olarak bir evrensel gastronomik perspektif oluşturmayı; ikinci olarak, seçkisiz yöntemle belirlenen bir modernist mutfak çalışmasını ve ilgili yayınları doküman analizi yöntemiyle gastronomik perspektiften inceleyerek bir modernist mutfak anlayışını yorumladıktan ve alanyazında nasıl yorumlandığını değerlendirdikten sonra modernist tutumun turistik kazanımlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Elde edilen ilk sonuç, gastronomik evrensel perspektifin disiplinler arası yaklaşımla bir bütünlük içerisinde tanımlanması gerektiğidir. Diğer sonuç ise gastronominin hem teorik hem de uygulama alanında bilim ve sanat odağında gerçekleştirilen modernist çalışmaların doğal turistik kazanımlar yarattığına yöneliktir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Şubat 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 3 Sayı: 2 |