Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A research on the change in the nutritional habits of consumers before and after covid-19

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 45, 697 - 721, 30.06.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.792317

Öz

This study was conducted to determine the changes in the nutritional habits of consumers before and after Coronavirus (COVID-19). The research data were obtained through an online questionnaire. According to the results of the frequency analysis conducted on the data obtained from 1258 participants in total, it was observed that there was a significant change in the nutritional habits of consumers. It was revealed that the highest of these behavioural changes occurred in the behaviour of ordering takeout, consuming fast food, making bread at home, consuming foods that strengthen the immune system, not skipping meals and thinking that you have a balanced diet. According to the results of T test and ANOVA test conducted to see whether these changes differ based on the demographic characteristics of the participants, it was determined that the change in the nutritional habits of the participants differed based on gender, age, educational background and income.

Kaynakça

  • Acar, Y. (2020). Yeni Covid-19 Virus (Covid-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi. 4(1), 7-21.
  • Akpınar, F. and Üstün, Y. ( 2020). Kadın Hastalıkları ve Doğum Pratiğinde SARS-COV-2 (COVID-19) Enfeksiyonu ile İlgili Güncel Bilgiler, Türk Kadın Sağlığı ve Neonatoloji Dergis., 2 (1), 13-16.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. and Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Spss Uygulamalı. (5ͭʰ ed.). Adapazarı: Sakarya Yayıncılık
  • Arslan, M. (2018). Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Analizi: Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Üzerine bir Çalışma, Dicle Tıp Dergisi. 45 (1), 59 – 69.
  • Astarlı, Ö. (2008). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi (Master’s thesis). Marmara University, Institue of Health Sciences, İstanbul, Turkey.
  • Atkinson, R. L., Atkinson R. C., Smith, E. E. and Hoeksama, S.N. (1999). Psikolojiye Giriş (Translate from the 12ͭʰ ed.).). İstanbul: Arkadaş Yayınları.
  • Babicz-Zielińska, E. Rybowska, A. and Rybowska, R. (2006). Relations Between Emotions and Food Preferences, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 15(56), 163-165.
  • Baltaş Z. and Baltaş, A. (2000). Stres ve Başa Çıkma Yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Born, J., Lemmens, S., Rutters, F., Nieuwenhuizen, A.G., Formisano,E., Goebel,R. et al. (2010). Acute Stress and Food-Related Reward Activation in the Brain During Food Choice During Eating in the Absence of Hunger, International Journal of Obesity. 34, 172–181.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. (12ͭʰ ed.). Ankara: Pegem Yayınları.
  • Culbert K.M. Racine S.E. and Klump K.L. (2015). Research Review: What We Have Learned About the Causes of Eating Disorders – a Synthesis of Sociocultural, Psychological, and Biological Research, The Journal of Child Psychology and Psychiatry. 56(11), 1141-1164.
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 5 (2), 73-84.
  • Davison C.D. and Neale J.M. (2005). Abnormal Psychology (10ͭʰ ed). Wiley: John Wiley & Sons, Inc. Kahraman, Ç. (2018). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği (Master’s thesis). Namık Kemal University, Institute of Social Sciences, Tekirdağ, Turkey.
  • Kandiah, J. Yake, M. Jones, J. and Meyer, M. (2006). Stress İnfluences Appetite and Comfort Food Preferences in College Women, Nutrition Research, 26(3), 118-123.
  • Ministry of İnterior (2020). Press Brifing. Retrieved from https://www.icisleri.gov.tr/sehir-giriscikis-tebirleri-ve-yas-sinirlamasi
  • Onurlubaş, E. and Çakırlar, H. (2016). Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine bir Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 7(1), 217-242. Ovalı, F. (2020). Yenidoğanlarda COVID-19 Enfeksiyonları, Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi. 25(özel sayı 1), 25-35.
  • Paeratekul, S. Ferdinand, D. Champagne, C. Ryan, D. and Bray, G. (2003). Fastfood Consumption Among US Adults and Children: Dietary and Nutrient Intake Profile, Journal of the American Dietetic Association. 103(10),1332-1338.
  • Penaforte, O. F. Matta, N. C. and Japur, C. C. (2016). Association Between Stress and Eating Behaviour in College Students, Demetra: Food, Nutrition & Health. 11(1), 225-237.
  • Rozin, P. Levine, E. and Stoess, C. (1991). Chocolate Craving and Liking, Appetite. 17(3), 199-212.
  • Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T. et al. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi.18 (2), 43-47.
  • Shepherd, R. and Dennison, M. C. (1996). Influences on Adolescent Food Choice, Proceedings of the Nutrition Society. 55(18), 345-357.
  • Stein, K. (2008). Contemporary Comfort Foods: Bringing Back Old Favorites, Journal of the American Dietetic Association. 108(3), 412-414.
  • Şen, M.A. (2020). Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Türkiye’deki Yemek Firmalarında Oluşturduğu Etkinin Belirlenmesi Üzerine bir Araştırma, Afet ve Risk Dergisi. 3 (1) , 89-100 .
  • Tryon, M. S. DeCant, R. and Laugero, K. D. (2013). Having Your Cake and Eating it Too: A Habit of Comfort Food May Link Chronic Social Stress Exposure and Acute Stress-İnduced Cortisol Hyporesponsiveness, Physiology & Behaviour. 114-115, 32-37.
  • Unur, K. and Gök. D.K. (2012). Tüketicilerin Tez Yemek Tüketme Nedenleri: Mersin Şehir Merkezinde Faaliyet Gösteren Yerel, Ulusal, Uluslararası Zincir Yemek İşletme Müşterileri Örneği, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 15(27), 357-368
  • Ural, A. and Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve Spss ile Veri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Vabo, M. and Hansen, H. (2014). The Relationship Between Food Preferences and Food Choice: A Theoretical Discussion, International Journal of Business and Social Science. 5(7), 145-157.
  • Wansink, B. Cheney, M. M. and Chan, N. (2003). Exploring Comfort Food Preferences Across Age and Gender, Physiology & Behaviour. 79(4-5), 739-747.
  • Yöndem, Z. (2006). Kişilik Dinamikleri ve Stresle Başa Çıkma.İstanbul: Morpa Kültür Yayınlar.
  • Zellner D.A., Loaiza S., Gonzalez Z., Pita J., Morales J., Pecora D. et al. (2006). Food Selection Changes Under Stress, Physiology & Behaviour. 87(4), 789-793.

Tüketicilerin koronavirus (covid-19) öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıklarındaki değişim üzerine bir araştırma

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 45, 697 - 721, 30.06.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.792317

Öz

Bu çalışma tüketicilerin Koronavirus (COVID-19) öncesi ve sonrasında beslenme alışkanlıklarındaki değişimi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verileri internet üzerinden online doldurulan bir anket yoluyla elde edilmiştir. Toplamda 1258 katılımcıdan elde edilen veriler üzerinde yapılan frekans analizi sonuçlarına göre tüketicilerin beslenme alışkanlıklarında önemli değişimin gerçekleştiği görülmüştür. Söz konusu davranış değişimlerinden en yüksek olanlarının dışarıdan paket yemek siparişi verme, fast food tüketme, evde ekmek yapma, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar tüketme, öğün atlamama ve dengeli beslendiğini düşünme davranışlarında gerçekleştiği görülmüştür. Bu değişimlerin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına yönelik yapılan T testi ve anova testi analizi sonuçlarına göre katılımcıların beslenme alışkanlıklarındaki değişimin cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve gelirlerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Acar, Y. (2020). Yeni Covid-19 Virus (Covid-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi. 4(1), 7-21.
  • Akpınar, F. and Üstün, Y. ( 2020). Kadın Hastalıkları ve Doğum Pratiğinde SARS-COV-2 (COVID-19) Enfeksiyonu ile İlgili Güncel Bilgiler, Türk Kadın Sağlığı ve Neonatoloji Dergis., 2 (1), 13-16.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. and Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Spss Uygulamalı. (5ͭʰ ed.). Adapazarı: Sakarya Yayıncılık
  • Arslan, M. (2018). Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Analizi: Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Üzerine bir Çalışma, Dicle Tıp Dergisi. 45 (1), 59 – 69.
  • Astarlı, Ö. (2008). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi (Master’s thesis). Marmara University, Institue of Health Sciences, İstanbul, Turkey.
  • Atkinson, R. L., Atkinson R. C., Smith, E. E. and Hoeksama, S.N. (1999). Psikolojiye Giriş (Translate from the 12ͭʰ ed.).). İstanbul: Arkadaş Yayınları.
  • Babicz-Zielińska, E. Rybowska, A. and Rybowska, R. (2006). Relations Between Emotions and Food Preferences, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 15(56), 163-165.
  • Baltaş Z. and Baltaş, A. (2000). Stres ve Başa Çıkma Yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Born, J., Lemmens, S., Rutters, F., Nieuwenhuizen, A.G., Formisano,E., Goebel,R. et al. (2010). Acute Stress and Food-Related Reward Activation in the Brain During Food Choice During Eating in the Absence of Hunger, International Journal of Obesity. 34, 172–181.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. (12ͭʰ ed.). Ankara: Pegem Yayınları.
  • Culbert K.M. Racine S.E. and Klump K.L. (2015). Research Review: What We Have Learned About the Causes of Eating Disorders – a Synthesis of Sociocultural, Psychological, and Biological Research, The Journal of Child Psychology and Psychiatry. 56(11), 1141-1164.
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 5 (2), 73-84.
  • Davison C.D. and Neale J.M. (2005). Abnormal Psychology (10ͭʰ ed). Wiley: John Wiley & Sons, Inc. Kahraman, Ç. (2018). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği (Master’s thesis). Namık Kemal University, Institute of Social Sciences, Tekirdağ, Turkey.
  • Kandiah, J. Yake, M. Jones, J. and Meyer, M. (2006). Stress İnfluences Appetite and Comfort Food Preferences in College Women, Nutrition Research, 26(3), 118-123.
  • Ministry of İnterior (2020). Press Brifing. Retrieved from https://www.icisleri.gov.tr/sehir-giriscikis-tebirleri-ve-yas-sinirlamasi
  • Onurlubaş, E. and Çakırlar, H. (2016). Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine bir Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 7(1), 217-242. Ovalı, F. (2020). Yenidoğanlarda COVID-19 Enfeksiyonları, Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi. 25(özel sayı 1), 25-35.
  • Paeratekul, S. Ferdinand, D. Champagne, C. Ryan, D. and Bray, G. (2003). Fastfood Consumption Among US Adults and Children: Dietary and Nutrient Intake Profile, Journal of the American Dietetic Association. 103(10),1332-1338.
  • Penaforte, O. F. Matta, N. C. and Japur, C. C. (2016). Association Between Stress and Eating Behaviour in College Students, Demetra: Food, Nutrition & Health. 11(1), 225-237.
  • Rozin, P. Levine, E. and Stoess, C. (1991). Chocolate Craving and Liking, Appetite. 17(3), 199-212.
  • Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T. et al. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi.18 (2), 43-47.
  • Shepherd, R. and Dennison, M. C. (1996). Influences on Adolescent Food Choice, Proceedings of the Nutrition Society. 55(18), 345-357.
  • Stein, K. (2008). Contemporary Comfort Foods: Bringing Back Old Favorites, Journal of the American Dietetic Association. 108(3), 412-414.
  • Şen, M.A. (2020). Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Türkiye’deki Yemek Firmalarında Oluşturduğu Etkinin Belirlenmesi Üzerine bir Araştırma, Afet ve Risk Dergisi. 3 (1) , 89-100 .
  • Tryon, M. S. DeCant, R. and Laugero, K. D. (2013). Having Your Cake and Eating it Too: A Habit of Comfort Food May Link Chronic Social Stress Exposure and Acute Stress-İnduced Cortisol Hyporesponsiveness, Physiology & Behaviour. 114-115, 32-37.
  • Unur, K. and Gök. D.K. (2012). Tüketicilerin Tez Yemek Tüketme Nedenleri: Mersin Şehir Merkezinde Faaliyet Gösteren Yerel, Ulusal, Uluslararası Zincir Yemek İşletme Müşterileri Örneği, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 15(27), 357-368
  • Ural, A. and Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve Spss ile Veri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Vabo, M. and Hansen, H. (2014). The Relationship Between Food Preferences and Food Choice: A Theoretical Discussion, International Journal of Business and Social Science. 5(7), 145-157.
  • Wansink, B. Cheney, M. M. and Chan, N. (2003). Exploring Comfort Food Preferences Across Age and Gender, Physiology & Behaviour. 79(4-5), 739-747.
  • Yöndem, Z. (2006). Kişilik Dinamikleri ve Stresle Başa Çıkma.İstanbul: Morpa Kültür Yayınlar.
  • Zellner D.A., Loaiza S., Gonzalez Z., Pita J., Morales J., Pecora D. et al. (2006). Food Selection Changes Under Stress, Physiology & Behaviour. 87(4), 789-793.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Turizm
Yazarlar

Mehmet Akif Şen 0000-0002-2987-8074

Mehmet Şimşek 0000-0002-7558-5010

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 8 Eylül 2020
Kabul Tarihi 8 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 45

Kaynak Göster

APA Şen, M. A., & Şimşek, M. (2021). A research on the change in the nutritional habits of consumers before and after covid-19. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(45), 697-721. https://doi.org/10.31795/baunsobed.792317

BAUNSOBED