Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on the Determination of the Use of Kars Culinary Culture by the People of Kars Who Migrated to Kocaeli

Yıl 2021, Cilt: 26 Sayı: 45, 257 - 266, 30.06.2021
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.806217

Öz

When people migrate for any reason, they want to carry their culinary culture around with them. The resources in the region of immigration are decisive in ensuring the continuity of the culinary culture. In this study, Situations of keeping local culinary cultures alive of the people of Kars, who migrated to Kocaeli province, was investigated. For this purpose, in March 2019, interviews were conducted in Darıca, İzmit, Çayırova, Dilovası, Gebze, Körfez, Derince, Karamürsel, Gölcük districts of Kocaeli with 18 housewives with using the in-depth interview technique which one of the qualitative research methods. According to the findings obtained from 18 housewives who are the source people, it has been determined that Dishes such as goose, hangel, Buttermilk Soup, bulghur pilaff, feselli, vermicelli, haşıl, umaç halva are still made at home and they cook and serve dishes such as umaç halvah from Kars cuisine for their guests on special days when they participate in goose nights. It has been concluded that the people of Kars who migrated to Kocaeli protect and try to keep their local cuisine culture alive.

Kaynakça

  • Bayat, G. (2020). The Evaluation of Kars 'Local Meals and the Use of Local Products in Food and Beverage Facilities in Kars Within Sustainable Food, Journal of Turkish Tourism Research, 4(3): 2640-2654.
  • Bayraktar, R. (1999). Ahıska, 21. Yüzyılda İnsanlık Dramı, (1. Basım), İstanbul: İhlas Matbaacılık.
  • Çanakçı, S.D., (2019). Gastronomi Turizmi Açısından Yöresel Mutfak Kültürünün Önemi: Kars İli Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(67): 886-894.
  • Demir, M. (2014). Kars İlinin Arıcılık Potansiyeli ve Değerlendirme Durumu, Doğu Coğrafya Dergisi, 19(32), 209-230.
  • Diker, O. ve Deniz, T. (2017). Kars Kültürel ve Gastronomik Kimliğinde Kaz, Doğu Coğrafya Dergisi, 22(38), 189-204.
  • http://www.ardahan.gov.tr/ardahan-tarihcesi, [Erişim Tarihi: 03.09.2020]
  • https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr,[Erişim Tarihi, 11.09.2020]
  • https://kars.ktb.gov.tr/TR-54860/kars-yoresi-yemek-kulturu.html, [Erişim Tarihi, 10.09.2020]
  • https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/birimler/fen-isleri-dairesi-baskanligi/26/18903, [Erişim Tarihi, 28.09.2020]
  • Seçim, Y. ve Kaya, M. (2019). Türkiye’de Yaşayan Ahıska Türklerinin Yemek Kültürü, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4): 1631-1647.
  • Seçim, Y. ve Kaya, M. (2020). Karaçay Türkleri ve Yemek Kültürleri, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 4(1), 70-85.
  • Sezgin, M. N. ve Ağacan, K. (2003). Dünden Bugüne Ahıska Sorunu, Ankara Çalışmaları, No:14, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Ankara-Mayıs, ss: 9.
  • Şen, M.A. ve Ekinci, E., (2020). Kocaeli’de Kars Kaz Gecesi, (Editör.) Çetiner, H. Gastronomi Araştırmaları içinde (ss.103-123) Ankara: İksad Yayınevi.
  • Yerli, Y., Şen, A. Ve Özbay, M., (2018) Dolaz Peyniri Üzerine Nitel Bir Araştırma: Yalvaç Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 630-636.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (6. Basım), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

KARS MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN KOCAELİ’YE GÖÇ ETMİŞ KARSLILAR TARAFINDAN KULLANILMA DURUMUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2021, Cilt: 26 Sayı: 45, 257 - 266, 30.06.2021
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.806217

Öz

İnsanlar herhangi bir sebeple göç ettiklerinde mutfak kültürlerini de yanlarında taşımak istemektedirler. Göç sonucu gidilen yerleşilen bölgedeki kaynaklar mutfak kültürünün devamlılığını sağlamada belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada Kocaeli iline göç etmiş olan Karslıların yöresel mutfak kültürlerini yaşatma durumları araştırılmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği ile Kocaeli’ye bağlı Darıca, İzmit, Çayırova, Dilovası, Gebze, Körfez, Derince, Karamürsel, Gölcük ilçelerinde 2019 yılı Mart ayında 18 ev hanımıyla görüşmeler yapılmıştır. Kaynak kişi olan 18 ev hanımından elde edilen bulgulara göre kaz, hangel, ayran aşı, bulgur pilavı, feselli, kesme makarna, haşıl, umaç helvası, gibi yemeklerin halen daha evlerinde yapıldığı, kaz gecelerine katılım sağladıkları, özel günlerde Kars mutfağına ait umaç helvası gibi ürünleri misafirleri için pişirdikleri ve ikram ettikleri değerlendirilmiştir. Kocaeli’ye göç eden Karslıların yöresel mutfak kültürlerine sahip çıktıkları ve yaşatmaya çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Bayat, G. (2020). The Evaluation of Kars 'Local Meals and the Use of Local Products in Food and Beverage Facilities in Kars Within Sustainable Food, Journal of Turkish Tourism Research, 4(3): 2640-2654.
  • Bayraktar, R. (1999). Ahıska, 21. Yüzyılda İnsanlık Dramı, (1. Basım), İstanbul: İhlas Matbaacılık.
  • Çanakçı, S.D., (2019). Gastronomi Turizmi Açısından Yöresel Mutfak Kültürünün Önemi: Kars İli Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(67): 886-894.
  • Demir, M. (2014). Kars İlinin Arıcılık Potansiyeli ve Değerlendirme Durumu, Doğu Coğrafya Dergisi, 19(32), 209-230.
  • Diker, O. ve Deniz, T. (2017). Kars Kültürel ve Gastronomik Kimliğinde Kaz, Doğu Coğrafya Dergisi, 22(38), 189-204.
  • http://www.ardahan.gov.tr/ardahan-tarihcesi, [Erişim Tarihi: 03.09.2020]
  • https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr,[Erişim Tarihi, 11.09.2020]
  • https://kars.ktb.gov.tr/TR-54860/kars-yoresi-yemek-kulturu.html, [Erişim Tarihi, 10.09.2020]
  • https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/birimler/fen-isleri-dairesi-baskanligi/26/18903, [Erişim Tarihi, 28.09.2020]
  • Seçim, Y. ve Kaya, M. (2019). Türkiye’de Yaşayan Ahıska Türklerinin Yemek Kültürü, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4): 1631-1647.
  • Seçim, Y. ve Kaya, M. (2020). Karaçay Türkleri ve Yemek Kültürleri, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 4(1), 70-85.
  • Sezgin, M. N. ve Ağacan, K. (2003). Dünden Bugüne Ahıska Sorunu, Ankara Çalışmaları, No:14, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Ankara-Mayıs, ss: 9.
  • Şen, M.A. ve Ekinci, E., (2020). Kocaeli’de Kars Kaz Gecesi, (Editör.) Çetiner, H. Gastronomi Araştırmaları içinde (ss.103-123) Ankara: İksad Yayınevi.
  • Yerli, Y., Şen, A. Ve Özbay, M., (2018) Dolaz Peyniri Üzerine Nitel Bir Araştırma: Yalvaç Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 630-636.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (6. Basım), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Akif Şen 0000-0002-2987-8074

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 5 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 26 Sayı: 45

Kaynak Göster

APA Şen, M. A. (2021). KARS MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN KOCAELİ’YE GÖÇ ETMİŞ KARSLILAR TARAFINDAN KULLANILMA DURUMUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Doğu Coğrafya Dergisi, 26(45), 257-266. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.806217

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929