It is seen that parents prefer child-friendly hotels in their hotel choices because of their facilities compared to other hotels. Based on this direction, the aim of this study is to determine the distinguishing features of child-friendly hotels from other hotels in child nutrition and to provide information for parents' hotel preferences. According to the tourism statistics reports of the Ministry of Culture and Tourism for 2020, Manavgat, Alanya, Serik/Belek, Kemer and Fethiye districts were determined as the five coastal cities that attract the most tourists in the Mediterranean region. Four child-friendly hotels from each district were selected from the high-rated child-friendly hotels of a TÜRSAB-approved travel agency. In this context, a total of 20 child-friendly hotels were selected from five districts.
Within the scope of the qualitative research, the nutrition service of child-friendly hotels in 5 holiday resorts that attract the most tourists in the Mediterranean region was examined. By determining the distinctive features of child-friendly hotels in nutrition service, it was aimed to create a resource that offers families an idea in hotel preferences. Nowadays, it has been determined that the 5 star child friendly hotels selected in the Mediterranean region, in addition to serving as a children's buffet, have developed special menus for children with special food intolerance, increased tendency towards natural and fresh foods, and the use of natural products in their menus. In this direction, kitchen chefs can innovate in children's buffets by creating new menus in order to reduce the fastfood-containing foods offered in the nutrition service in child-friendly hotels.
Ebeveynlerin otel seçimlerinde çocuk dostu otelleri diğer otellere göre imkanlarından dolayı tercih ettikleri görülmektedir. Bu doğrultudan yola çıkılarak yapmış olduğumuz çalışmada, çocuk dostu otellerin çocuk beslenmesinde diğer otellerden ayırt edici özelliklerin belirlenmesi ve ebeveynlerin otel tercihleri için bilgi verici olması amaçlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2020 yılı turizm istatistik raporlarına göre Akdeniz bölgesinin en çok turist çeken beş sahil kenti olarak Manavgat, Alanya, Serik/Belek, Kemer ve Fethiye ilçeleri belirlenmiştir. Belirlenen her ilçeden 4 çocuk dostu otel, TÜRSAB onaylı bir seyahat acentasının yüksek puanlı çocuk dostu otellerinden seçilmiştir. Bu kapsamda beş ilçeden toplam olarak 20 çocuk dostu otel seçilmiştir.
Nitel araştırma kapsamında Akdeniz bölgesinde en fazla turist çeken 5 tatil beldesindeki çocuk dostu otellerin beslenme hizmeti konusu incelenmiştir. Çocuk dostu otellerin beslenme hizmetinde ayırt edici özellikleri belirlenerek ailelere otel tercihlerinde fikir sunan nitelikte bir kaynak oluşturmak istenmiştir. Günümüzde Akdeniz bölgesinde seçilen 5 yıldızlı çocuk dostu oteller çocuk büfesi olarak hizmetin yanı sıra gelişim göstererek gıdaya karşı özel durumu bulunan çocuklara özel menüler, doğal ve taze gıdalara yönelimin arttığı bununla beraber menülerinde de doğal ürün kullanımına yer verdikleri saptanmıştır. Bu doğrultuda çocuk dostu otellerde beslenme hizmetinde sunulan fastfood içerikli gıdaların azaltılması için mutfak şefleri yeni menüler oluşturarak çocuk büfelerinde yeniliğe gidilebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | MAKALELER |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | October 12, 2023 |
Acceptance Date | December 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 6 Issue: 2 |