Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the Contribution to Nutrition of Child-Friendly Hotels in the Mediterranean Region

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 61 - 71, 29.12.2023

Öz

It is seen that parents prefer child-friendly hotels in their hotel choices because of their facilities compared to other hotels. Based on this direction, the aim of this study is to determine the distinguishing features of child-friendly hotels from other hotels in child nutrition and to provide information for parents' hotel preferences. According to the tourism statistics reports of the Ministry of Culture and Tourism for 2020, Manavgat, Alanya, Serik/Belek, Kemer and Fethiye districts were determined as the five coastal cities that attract the most tourists in the Mediterranean region. Four child-friendly hotels from each district were selected from the high-rated child-friendly hotels of a TÜRSAB-approved travel agency. In this context, a total of 20 child-friendly hotels were selected from five districts.
Within the scope of the qualitative research, the nutrition service of child-friendly hotels in 5 holiday resorts that attract the most tourists in the Mediterranean region was examined. By determining the distinctive features of child-friendly hotels in nutrition service, it was aimed to create a resource that offers families an idea in hotel preferences. Nowadays, it has been determined that the 5 star child friendly hotels selected in the Mediterranean region, in addition to serving as a children's buffet, have developed special menus for children with special food intolerance, increased tendency towards natural and fresh foods, and the use of natural products in their menus. In this direction, kitchen chefs can innovate in children's buffets by creating new menus in order to reduce the fastfood-containing foods offered in the nutrition service in child-friendly hotels.

Kaynakça

  • Ahipaşaoğlu, S. (2018). Çocuk Dostu Turizm Kongresinin Önemi. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Akkan, E., & Bozyiğit, S. (2020). A content analysis on child-friendly hotels as an emerging concept in tourism marketing. In Handbook of Research on Resident and Tourist Perspectives on Travel Destinations (pp. 419-439). IGI Global.
  • Albayrak, A. (2014). Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), p.190- 201.
  • Altunişik, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yildirim, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık, 7-253.
  • Aslan, S., Tosun, N., & Arslan Kurtuluş, S. (2019). Çocuk Dostu Oteller ile İlgili Şikâyetlere Yönelik Bir İçerik Analizi. İşletme Bilimi Dergisi, 451-475.
  • Aşık, N. A. (2019). Çocuklu Ailelerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İzmir’de Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), p.150-168.
  • Çakmak Sel, B., & Mazman İtik, Ü. (2020). Bir Konaklama İşletmesinin “Çocuk Dostu Otel” Olarak Düzenlenmesinde Maliyet Analizi: Sivas İlinde Bir Otel Uygulaması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Çelik Şeker, T., & Keleş, D. (2019). Konaklama İşletmelerinde Çocuklara Sunulan Menü ve Yiyeceklerin Besin Öğeleri ve Sağlık Açısından İncelenmesi. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Child-Friendly Tourism. (2021). Konaklama Sektöründe Çocuk Haklarının Korunması. http://cocukdostuturizm.org/ retrieved from.
  • Emir, O., & Pekyaman, A. (2010). Çocuklu Ailelerin Otel İşletmesi Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Afyonkarahisar’da Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi, 17(2), p.159-181.

Akdeniz Bölgesindeki Çocuk Dostu Otellerin Çocuk Beslenmesine Katkısının İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 61 - 71, 29.12.2023

Öz

Ebeveynlerin otel seçimlerinde çocuk dostu otelleri diğer otellere göre imkanlarından dolayı tercih ettikleri görülmektedir. Bu doğrultudan yola çıkılarak yapmış olduğumuz çalışmada, çocuk dostu otellerin çocuk beslenmesinde diğer otellerden ayırt edici özelliklerin belirlenmesi ve ebeveynlerin otel tercihleri için bilgi verici olması amaçlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2020 yılı turizm istatistik raporlarına göre Akdeniz bölgesinin en çok turist çeken beş sahil kenti olarak Manavgat, Alanya, Serik/Belek, Kemer ve Fethiye ilçeleri belirlenmiştir. Belirlenen her ilçeden 4 çocuk dostu otel, TÜRSAB onaylı bir seyahat acentasının yüksek puanlı çocuk dostu otellerinden seçilmiştir. Bu kapsamda beş ilçeden toplam olarak 20 çocuk dostu otel seçilmiştir.

Nitel araştırma kapsamında Akdeniz bölgesinde en fazla turist çeken 5 tatil beldesindeki çocuk dostu otellerin beslenme hizmeti konusu incelenmiştir. Çocuk dostu otellerin beslenme hizmetinde ayırt edici özellikleri belirlenerek ailelere otel tercihlerinde fikir sunan nitelikte bir kaynak oluşturmak istenmiştir. Günümüzde Akdeniz bölgesinde seçilen 5 yıldızlı çocuk dostu oteller çocuk büfesi olarak hizmetin yanı sıra gelişim göstererek gıdaya karşı özel durumu bulunan çocuklara özel menüler, doğal ve taze gıdalara yönelimin arttığı bununla beraber menülerinde de doğal ürün kullanımına yer verdikleri saptanmıştır. Bu doğrultuda çocuk dostu otellerde beslenme hizmetinde sunulan fastfood içerikli gıdaların azaltılması için mutfak şefleri yeni menüler oluşturarak çocuk büfelerinde yeniliğe gidilebilir.

Kaynakça

  • Ahipaşaoğlu, S. (2018). Çocuk Dostu Turizm Kongresinin Önemi. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Akkan, E., & Bozyiğit, S. (2020). A content analysis on child-friendly hotels as an emerging concept in tourism marketing. In Handbook of Research on Resident and Tourist Perspectives on Travel Destinations (pp. 419-439). IGI Global.
  • Albayrak, A. (2014). Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), p.190- 201.
  • Altunişik, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yildirim, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık, 7-253.
  • Aslan, S., Tosun, N., & Arslan Kurtuluş, S. (2019). Çocuk Dostu Oteller ile İlgili Şikâyetlere Yönelik Bir İçerik Analizi. İşletme Bilimi Dergisi, 451-475.
  • Aşık, N. A. (2019). Çocuklu Ailelerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İzmir’de Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), p.150-168.
  • Çakmak Sel, B., & Mazman İtik, Ü. (2020). Bir Konaklama İşletmesinin “Çocuk Dostu Otel” Olarak Düzenlenmesinde Maliyet Analizi: Sivas İlinde Bir Otel Uygulaması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Çelik Şeker, T., & Keleş, D. (2019). Konaklama İşletmelerinde Çocuklara Sunulan Menü ve Yiyeceklerin Besin Öğeleri ve Sağlık Açısından İncelenmesi. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
  • Child-Friendly Tourism. (2021). Konaklama Sektöründe Çocuk Haklarının Korunması. http://cocukdostuturizm.org/ retrieved from.
  • Emir, O., & Pekyaman, A. (2010). Çocuklu Ailelerin Otel İşletmesi Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Afyonkarahisar’da Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi, 17(2), p.159-181.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Şefahat Taşçı 0000-0001-7768-7267

Beyza Nur İlhan 0000-0003-2221-4280

Emre Hastaoğlu 0000-0001-8802-6632

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 12 Ekim 2023
Kabul Tarihi 26 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Taşçı, Ş., İlhan, B. N., & Hastaoğlu, E. (2023). Investigation of the Contribution to Nutrition of Child-Friendly Hotels in the Mediterranean Region. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 61-71.