Research Article
BibTex RIS Cite

Aşçıların Gastronomiye Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi Çorum İli Örneği: Nitel Bir Araştırma

Year 2021, Volume: 4 Issue: 1, 61 - 67, 15.06.2021

Abstract

Çalışma, Çorum’da gastronomi alanında faaliyette bulunan çeşitli otel ve restoranlarda çalışan aşçıların katılımı ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak katılımcıların görüşlerinin alınması tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseninde tasarlanan araştırmanın verilerini, Çorum’da ikamet eden ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 26-55 yaş arası toplam 7 aşçı oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; kişilerin, gastronomi alanında eğitim almalarının gastronominin geleceğine katkı sağlayacağı, aşçıların çoğunun gastronomi terimi hakkında bilgi sahibi olduğu, dünyaca tanınan mutfaklarla ilgili yapılan sıralamada çoğu aşçının Türk mutfağını birinci sıraya yerleştirdiği ve Gaziantep’in gastronomi turizmi açısından öne çıkan şehirler arasında ilk sırada yer aldığı bilgilerine ulaşılmıştır.

References

  • - AKGÖL, Y. (2012), Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • - Aydın, E. (2015). Gastronomi Turizminin Şehir Markalaşmasına Etkisi: Afyonkarahisar İli Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • - Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 4/Special issue1 (2016). ss. 3-17.
  • - Birdir, K. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3 (2): 57-68
  • - CÖMERT, M., ÖZKAYA, F.D.: (2014). Gastronomi Turizminde Türk Mutfağının Önemi, Journal Of Tourism and Gastronomy Studies, 2/2, 62-66
  • - Çakıcı, A.C., Eser, S. (2016). An Assetments of Turkish Cusine by the View of Foreign Cuisine Chefs. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special:215-227 DOI:10.21325/jotags.2016.32
  • -Denizer, D. (2008). Türk Turizmin Gelişmesinde Türk Mutfağının Önemi ve Bugün İçin Yapılması Gerekenler, 2.Ulusal Gastronomi Sempozyumu Bildirisi, Alanya.
  • - Dilsiz, B. (2010). Türkiye’de Gastronomi Ve Turizm (İstanbul Örneği). Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • - Everett, S. ve C. Aitchison. (2008). “The Role of Food Tourism in Sustaining Regional Identity: A Case Study of Cornwall, South West England”. Journal of Sustainable Tourism, 16 (2), 150-167.
  • - Gürbüz S, Şahin F (2018) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (Seçkin Yayıncılık, Ankara).
  • - Kivela, J and Crotts, C.J. (2006), ‘’Gastronomy’s Influence on How Tourists Experience a Destination ‘’, Journal of Hospitality & Tourism Research, 30, 354.
  • - Kivela, J. ve Crotts, J.C. (2006). “Tourism And Gastronomy: Gastronomy’s Influence On How Tourists Experience A Destination.” Journal Of Hospitality &Tourism Research, 30(3): 354-377.
  • - Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Cilt 26. Sayı 2. Güz. ss. 264-278.
  • -Savarin, J. (2009). The psichiology of Taste or Meditations on Transcendental Gastronomy, Everymans Library: Londra.
  • - Shenoy, S. (2005). Food Tourism and The Culinary Tourist, a Thesis Presented to the Graduate School of Clemson University, USA.
  • - Uyar, H. ve Zengin, B. (2015). “Gastronomi Turizminin Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Değerlendirilmesi Bağlamında Gastronomi Turizm İndeksinin Oluşturulması”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. 3, S. 17, ss. 355-376.
  • - Üner, E.H. ve Güzel Şahin, G. (2016). Türkiye Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Her Şey Dahil Satış Sistemi İçinde Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 4/3 (2016.) ss. 76-100
  • - Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • - Yurtseven R. Ve Kaya O., (2010), Eko-Gastronomi ve Sürdürülebilirlik. 77. Ulusal Turizm Kongresi, 2-5 Aralık 2010, Kuşadası.
Year 2021, Volume: 4 Issue: 1, 61 - 67, 15.06.2021

Abstract

References

  • - AKGÖL, Y. (2012), Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • - Aydın, E. (2015). Gastronomi Turizminin Şehir Markalaşmasına Etkisi: Afyonkarahisar İli Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • - Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 4/Special issue1 (2016). ss. 3-17.
  • - Birdir, K. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3 (2): 57-68
  • - CÖMERT, M., ÖZKAYA, F.D.: (2014). Gastronomi Turizminde Türk Mutfağının Önemi, Journal Of Tourism and Gastronomy Studies, 2/2, 62-66
  • - Çakıcı, A.C., Eser, S. (2016). An Assetments of Turkish Cusine by the View of Foreign Cuisine Chefs. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special:215-227 DOI:10.21325/jotags.2016.32
  • -Denizer, D. (2008). Türk Turizmin Gelişmesinde Türk Mutfağının Önemi ve Bugün İçin Yapılması Gerekenler, 2.Ulusal Gastronomi Sempozyumu Bildirisi, Alanya.
  • - Dilsiz, B. (2010). Türkiye’de Gastronomi Ve Turizm (İstanbul Örneği). Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • - Everett, S. ve C. Aitchison. (2008). “The Role of Food Tourism in Sustaining Regional Identity: A Case Study of Cornwall, South West England”. Journal of Sustainable Tourism, 16 (2), 150-167.
  • - Gürbüz S, Şahin F (2018) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (Seçkin Yayıncılık, Ankara).
  • - Kivela, J and Crotts, C.J. (2006), ‘’Gastronomy’s Influence on How Tourists Experience a Destination ‘’, Journal of Hospitality & Tourism Research, 30, 354.
  • - Kivela, J. ve Crotts, J.C. (2006). “Tourism And Gastronomy: Gastronomy’s Influence On How Tourists Experience A Destination.” Journal Of Hospitality &Tourism Research, 30(3): 354-377.
  • - Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Cilt 26. Sayı 2. Güz. ss. 264-278.
  • -Savarin, J. (2009). The psichiology of Taste or Meditations on Transcendental Gastronomy, Everymans Library: Londra.
  • - Shenoy, S. (2005). Food Tourism and The Culinary Tourist, a Thesis Presented to the Graduate School of Clemson University, USA.
  • - Uyar, H. ve Zengin, B. (2015). “Gastronomi Turizminin Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Değerlendirilmesi Bağlamında Gastronomi Turizm İndeksinin Oluşturulması”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. 3, S. 17, ss. 355-376.
  • - Üner, E.H. ve Güzel Şahin, G. (2016). Türkiye Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Her Şey Dahil Satış Sistemi İçinde Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 4/3 (2016.) ss. 76-100
  • - Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • - Yurtseven R. Ve Kaya O., (2010), Eko-Gastronomi ve Sürdürülebilirlik. 77. Ulusal Turizm Kongresi, 2-5 Aralık 2010, Kuşadası.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section MAKALELER
Authors

Selen Yamur 0000-0002-1529-5556

İbrahim Tuğkan Şeker 0000-0003-3695-9750

Publication Date June 15, 2021
Submission Date June 11, 2021
Published in Issue Year 2021Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Yamur, S., & Şeker, İ. T. (2021). Aşçıların Gastronomiye Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi Çorum İli Örneği: Nitel Bir Araştırma. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), 61-67.