BibTex RIS Kaynak Göster

P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 21.03.2016

Öz

P-medyan problemleri; bir ağdaki (şebekedeki) n adet düğüm kullanılarak p adet tesisin yerini, talep ile tesis arasındaki toplam ortalama ağırlıklandırılmış mesafeyi en azaltacak şekilde bulmayı amaçlayan yer seçim problemlerinden biridir. Bu araştırmada bir gıda firmasının Düzce il ve ilçelerindeki optimum depo sayısı ve yerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, yazında sıklıkla kullanılan p-medyan tesis yerleştirme problemi kullanılmıştır. Modeli çözmek için Excel programının güçlü versiyonlarından olan Analitik Solver Platform programı kullanılmıştır. Temelde, iki ayrı modelin farklı tesis sayıları denenerek optimum yerler araştırılmıştır. Birinci modelde firmanın mevcut tesis yeri göz önünde bulundurularak, ikinci modelde ise firmanın mevcut tesis yeri dikkate alınmadan farklı tesis sayılarının denenmesi sonucu oluşan maliyetler karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, birinci modelde, elde edilen maliyet eğrisine göre optimum depo sayısı belirlenmiş ve firmanın optimum sayıda depoya sahip olmadığı görülmüştür. İkinci modelde ise, elde edilen maliyet eğrisine göre optimum depo sayısının iki olması gerektiği saptanmıştır. Son olarak, birinci ve ikinci model beraber karşılaştırıldığında firmanın mevcut depo yerinin ve sayısının optimum olmadığı gözlenmiştir. Optimum depo sayısının sağlanması için depo sayısının ikiye çıkarılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 21.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Durak

Mehmet Yıldız

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Durak, İ., & Yıldız, M. (2016). P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(2).
AMA Durak İ, Yıldız M. P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(2).
Chicago Durak, İsmail, ve Mehmet Yıldız. “P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 2 (Mart 2016).
EndNote Durak İ, Yıldız M (01 Mart 2016) P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 2
IEEE İ. Durak ve M. Yıldız, “P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2016.
ISNAD Durak, İsmail - Yıldız, Mehmet. “P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/2 (Mart 2016).
JAMA Durak İ, Yıldız M. P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Durak, İsmail ve Mehmet Yıldız. “P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2016.
Vancouver Durak İ, Yıldız M. P- Medyan Tesis Yeri Seçim Problemi: Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(2).