BibTex RIS Kaynak Göster

Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi'nin Önemi: Bozcaada Örneği

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 2, 120 - 132, 02.01.2017

Öz

Yöreye özgü ürünlerin tadılması, bu yörelerin farklılıklarının ortaya çıkarılması ve bu ürünlerin de bazı ziyaretçiler için ülke, bölge ve/ya turistik varış noktasının tercihinde önemli rol oynaması, destinasyonların tanıtılması açısından önemsenmektedir. Destinasyonlara yönelik gerçekleştirilen turizm etkinlikleri ve gidilen yerlerdeki gastronomi ürünleri birbirlerini tamamlar nitelikte olabilmektedir. Doğal güzelliklerin yanı sıra kültürel çekicilikler açısından da zengin bir varlığa sahip olan Bozcaada, kendine özgü zengin bir mutfağı da bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Bozcaada’yı ziyaret eden turistlerin destinasyon seçimlerinde Mutfak Turizmi’nin oynamış olduğu rolün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için öncelikle ilgili yazın (literatür) incelemesi yapılmıştır. Elde edilen ikincil verilerin yardımıyla hazırlanan anket formu aracılığıyla Bozcaada’yı ziyaret eden turistlerin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın nüfusu, 2015 yılı Temmuz ayında Bozcaada'ya ziyaret eden konuklardır. Kolayda ve gönüllü örneklem yöntemleriyle seçilen 300 kişi ise araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, yapılandırılmış anket formları aracılığıyla yürütülen yüz-yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Sosyal bilimler için geliştirilmiş bir paket program yardımıyla sıklık, oran, t testi ve Kruskal Wallis testleri aracılığıyla veriler çözümlenmiştir. Çözümleme ile elde edilen sonuçlar Mutfak Turizmi’nin Bozcaada’ya yönelik turizm talebinde rol oynayabileceği ve bir çekim gücü olarak kullanılabileceği biçiminde değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Destinasyon Seçim, Bozcaada.

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 2, 120 - 132, 02.01.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydoğan Aydoğdu

Esin Özkaya Okay Bu kişi benim

Zeynep Ceren Köse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 7 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydoğdu, A., Özkaya Okay, E., & Köse, Z. C. (2017). Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 120-132.
AMA Aydoğdu A, Özkaya Okay E, Köse ZC. Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. Ocak 2017;1(2):120-132.
Chicago Aydoğdu, Aydoğan, Esin Özkaya Okay, ve Zeynep Ceren Köse. “Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 1, sy. 2 (Ocak 2017): 120-32.
EndNote Aydoğdu A, Özkaya Okay E, Köse ZC (01 Ocak 2017) Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 1 2 120–132.
IEEE A. Aydoğdu, E. Özkaya Okay, ve Z. C. Köse, “Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği”, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 2, ss. 120–132, 2017.
ISNAD Aydoğdu, Aydoğan vd. “Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 1/2 (Ocak 2017), 120-132.
JAMA Aydoğdu A, Özkaya Okay E, Köse ZC. Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2017;1:120–132.
MLA Aydoğdu, Aydoğan vd. “Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 2, 2017, ss. 120-32.
Vancouver Aydoğdu A, Özkaya Okay E, Köse ZC. Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2017;1(2):120-32.