Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 13, 515 - 539, 25.12.2023

Öz

Kaynakça

  • S. Ötles, Balın Tarihçesi, Sağlık Açısından Önemi ve Kullanım Alanları. Gıda Teknolojisi., Ankara, 1999.
  • Ögel, Türk Kültür Tarihine Giriş II. Türklerde ziraat kültürü (Göktürklerden Osmanlılara), Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 1978.
  • R. Brown, Honey royden brown's beehive product bible, 1993.
  • A. Bergman, J. Yanai, J. Weiss, D. Bell and M. David, “Acceleration of wound healing by topical application of honey: an animal model,” The American journal of surgery, vol. 145, no. 3, pp. 374-376, 1983.
  • Y. Ariani, T. Aliyatur and B. Wicaksono, “A Lıterature Review: The Effect Of Honey In Acceleration Of Pressure Ulcer Wound Healing,” Journal Reconstructive and Aesthetics, no. 7, pp. 37-42, 2022.
  • N. A. Kamaruzaman, S. A. Sulaiman, G. Kaur and B. Yahaya, “Inhalation of honey reduces airway inflammation and histopathological changes in a rabbit model of ovalbumin-induced chronic asthma,” BMC complementary and alternative medicine, vol. 14, no. 1-11, p. 1, 2014.
  • D. P. McGovern, S. Z. Abbas, G. Vivian and H. R. Dalton, “Manuka honey against Helicobacter pylori,” Journal of the Royal Society of Medicine, vol. 92, no. 8, pp. 436-439, 1999.
  • P. Schley and C. Field, “Immune-enhancing effects of dietary fibers and prebiotics,” BrJ Nutr, vol. 2, no. 82, pp. 221-30, 2002.
  • R. Yaghoobi, A. Kazerouni and O. Kazerouni, “Evidence for clinical use of honey in wound healing as an anti-bacterial, anti-inflammatory anti-oxidant and anti-viral agent: A review,” Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, vol. 3, no. 8, p. 100, 2013.
  • Y. Li, W. Shi, Y. Li, Y. Zhou, X. Hu, C. Song and Y. Li, “Neuroprotective effects of chlorogenic acid against apoptosis of PC12 cells induced by methylmercury,” Environmental Toxicology and Pharmacology, 26(1), 13-21, vol. 1, no. 26, pp. 13-21, 2008.
  • A. Alamri, “A review of the anticancer properties of bee products and their molecular mechanisms: An overview on lung cancer,” Tropical Journal of Pharmaceutical Research, vol. 8, no. 20, pp. 1765-1774, 2021.
  • A. G. Leong, P. M. Herst and J. L. Harper, “Indigenous New Zealand honeys exhibit multiple anti-inflammatory activities,” Innate immunity, vol. 3, no. 18, pp. 459-466, 2012.
  • J. Wilkinson and H. Cavanagh, “Antibacterial activity of 13 honeys against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa,” J Med Food, vol. 8, no. 100, p. 3, 2005.
  • N. Gheldof, X. -H. Wang and N. J. Engeseth, “Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans,” Journal of agricultural and food chemistry, vol. 51, no. 5, pp. 1500-1505, 2003.
  • Y. Bekdemir, K. Efil and F. Öztürk, “Apiterapi’de Hangi Bal Kullanılmalı?,” Arı Ürünleri ve Sağlık(Apiterapi)..
  • C. Tarakçı, “Helicobacter pylori karakterizasyonu, bal ve propolis örneklerinin bakteri ve üreazı üzerine inhibisyon alınmasından yararlanılması,” RTEÜ Kurumsal Akademik Arşiv Açık Erişim, bilgi:eu-repo/semantics/openAccess, 2018.
  • V. Burucu, “Ürün Raporu,” Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü(TEPGE), Ankara, 2022.
  • F. Saner, H. Adanacıoğlu and D. Güler, “Türkiye’de Süzme Çam Balına Yönelik Tüketici Tercihlerinin Konjoint Analizi:İzmir İli Örneği,” in International Balkan and Near Eastern Social Sciences Congress Series, İzmir, 2017.
  • Güler, “Kırklareli İli ( Merkez, Babaeski, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy ve Pınarhisar) Flora ve Vejetasyonu,” T.C Çevre ve Orman Bakanlığı Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Kırklareli, 2013.
  • Şahin, “Marmara Bölgesindeki Meşe Ormanları ve Koruya Tahvil (Dönüştürme),” 1. Orman ve Av Dergisi, Vols. Temmuz-Ağustos, no. 4, 2014.
  • OGM, “Orman Atlası,” T.C Orman Genel Müdürlüğü, Ankara, 2013.
  • A. Özkök, A. İpek and K. Sorkun, “Meşe Balının Kökeni Quercus frainetto Ten,” Fresenius Çevre Bülteni, vol. 28, no. 4, pp. 2650-2655, 2019.
  • A. Özkök and K. Sorkun, “Some Characteristic Features of Oak (Quercus Frainetto Ten.) Honey From Turkey,” Fresenius Environmental Bulletin, vol. 27, no. 12, pp. 8359-8366, 2018.
  • D. Oskay, F. Özdil and A. Güler, “Trakya Bölgesi Bal Arısı Populasyonlarının (Apis mellifera L.) Genetik Yapılarının mtDNA (tRNALeu-Cox2 Arası) Dizi Analizleri ile Araştırılması,” Tr Dizin, 2016.
  • D. R. Smith, “Genetic diversity in Turkish honey bees,” Uludağ Bee Journal, no. 10-17, 2002.
  • A. Güler, Y. Bek and H. Güven, “The importance of morphometrics geometry on discrimination of Carniolan (A. m. carnica) and Caucasian (A. m. caucasica) honey bee subspecies and in determining their relationship to Thrace Region bee genotype,” Journal of the Kansas Entomological Society, vol. 83, no. 2, pp. 154-162, 2010.
  • G. Özdemir, KIRKLARELİ İLİ İZOLE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN BAL ARISI KOLONİLERİNDE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN BELİRLENMESİ. Master's thesis, Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi, 2017.
  • W. 1, “ Kırklareli İl Özel İdare:cografi-konumu,” [Online]. Available: http://www.kirklareliilozelidaresi.gov.tr. [Accessed 17 05 2023].
  • T.O.B, “balharitasi.tarimorman,” [Online]. Available: https://balharitasi.tarimorman.gov.tr/:. [Accessed 11 4 2023].
  • A. Özkırım, A. Schisser, B. Küçüközmen and K. Sorkun, “Özkırım, A., Schisser, A., Küçüközmen, B., & Sorkun, K. (2021). Antimicrobial activitiy of oak honey (Quercus spp.) on the biofilm microorganisms,” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 58, no. 2, pp. 203-210, 2021.
  • K. Şen, Trakya Yöresi Ayçiçeği Balı, Meşe Balı ve Karaçalı Balının Çeşitli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi, 2018.
  • B. Küçüközmen, “Meşe Balının(Quersus spp.) biyofilm mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyal yetenekleri,” Dergipark Akademik, vol. 58, no. 2, pp. 203-210, vb. 2021.
  • D. Apaydın, “Trakya Yöresi BallarınınMineral İçeriği ve Bazı Tipik Kalite Parametreleri Açısından Değerlendirilmesi,” Dergipark, vol. 47, no. 5, pp. 804-819, 2022.
  • S. Kolaylı, Z. Can and Y. Kara, “HPLC analyses of polyphenolic compounds in oak (Querces frainetto) honey from Kırklareli region of Turkey,” Turkish Journal of Analytical Chemistry, vol. 1, no. 1, 2019.
  • İ. Demir, Coğrafi İşaretlerin Sosyoekonomik Etkileri. Uzmanlık Tezi, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı, 2020.
  • W. 2, “geographical-indications-and-quality-schemes-explained/regulations-food-and-agricultural-products_it,” [Online]. Available: Agriculture: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/. [Accessed 24 5 2023].
  • W. 3, “TPK,” [Online]. Available: turkpatent: (https://ci.t.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir 16.05.2023, 2023) . [Accessed 16 5 2023].
  • B. B. Vural and G. E. İçli, “Kırklareli İlinin Sosyoekonomik Kalkınmasında Mekan (Şehir) Pazarlamasının Rolü,” Trakya University Journal Of Social Science, vol. 13, no. 1, 2011.
  • B. Doğanlı, “Coğrafi işaret, markalaşma ve kırsal turizm ilişkileri,” İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 525-541, 2020.
  • S. E. Göynüşen, Edirne'deki gastronomik kültürün kentin pazarlama ve markalaşmasına etkileri (Master's thesis, Trakya Üniversitesi). Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne: Trakya Üniversitesi, 2021.
  • İ. Gök and E. Ekinci, “GİRESUN’A AİT COĞRAFİ İŞARETLİ GÖRELE DONDURMASININ TÜKETİCİLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA,” Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, vol. 6, no. 2, pp. 339-356, 2022.
  • M. M. Paslı, “Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürünleri Üzerine Bir Araştırma: Giresun İli Örneği,” Tourism and Recreation, vol. 3, no. 1, pp. 93-99, 2021.
  • F. E. Bölüktepe and S. Yılmaz, “Tüketicilerin Bal Satın Alma Davranış ve Alışanlıklarını Etkileme Sürecinde Markanın Önemini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 4, no. 6, pp. 135-142, 2006.
  • R. Yüzbaşıoğlu, “Bireylerin Bal Tüketimi ve Yöresel Ürün Olan Zara Balı Tercih Nedenleri (Sivas İli Merkez İlçe Örneği),” Dergipark, vol. 10, no. 33462, p. 863430, 2022.
  • H. Tatlı, B. Koç and D. Borak, “Tatlı, H., Koç, B., & Borak, D. (2022). TÜRKİYE'DE TÜKETİCİLERİN YEREL BAL ÖDEME TALEPLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: TRB1 BÖLGESİNDE BİR KESİT ÇALIŞMASI,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 2, no. 22, pp. 130-147, 2022.
  • G. D. Akdemir and V. Dağdemir, “Erzurum ilindeki tüketicilerin bal tüketim tercihlerinin incelenmesi,” Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 4, no. 11, pp. 3172-3183, 2021.
  • Z. Onuç, Ege üniversitesi öğrencilerinin arı ürünlerine yönelik farkındalığı ve tüketim tercihleri üzerine bir araştırma, Master's thesis, İzmir: Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020.
  • F. Baki, G. Saner, H. Adanacıoğlu and D. Güler, “Türkiye’de Süzme Çam Balına Yönelik Tüketici Tercihlerinin Konjoint Analizi: İzmir İli Örneği,” Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 3, 2017.
  • M. Kozak, Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık, 2018.
  • Ö. E. Akgün, Ş. Büyüköztürk, F. Demirel, Ş. Karadeniz and E. Kılıç-Çakmak, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi, 2008.
  • D. George and M. Mallery, SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference, Boston: Pearson, 2010.
  • D. Watt, B. Kayış and K. Willey, “Identifying key factors in the evaluation of tenders for projects and services,” International journal of project management, vol. 3, no. 27, pp. 250-260, 2009.
  • S. Kılıç, “Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı,” Psikiyatri ve Davranış Bilimleri, vol. 1, no. 6, p. 47, 2016.
  • M. Yılmaz, Coğrafi İşaretli ve Organik Ürünler ile İlgili Tüketicilerin Bilgi Seviyeleri, Tutumları ve Tüketici Davranışları: Samsun İli Örneği. (Basılmış Yüksek Lisans Tezi), Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi., 2020.
  • A. Gyao, C. Acalacou, A. Degrande and A. Biloso, “Determinants of consumer preferences for honey in the Democratic Republic of Congo,” Journal of Food Products Marketing, pp. 476-490, 2014.
  • K. Brscıc, T. Şugar and D. Poljuha, “ An empirical examination of consumer preferences for honey in Croatia,” Applied Economics, pp. 5877-5889, 2017.
  • G. A. Vanyi, Z. Csapo and L. Karpati, “Evaluation of consumers' honey purchase habits in Hungary,” Journal of Food Products Marketing, pp. 227-240, 2011.
  • R. Testa, A. Asciuto, G. Schifani and E. Schimmenti, “Giuseppina MİGLİORE Quality determinants and effect of therapeutic properties in honey consumption. An exploratory study on Italian consumers,” Agriculture, p. 174, 2019.
  • Ç. Karakulak, Coğrafi İşaretleme Yoluyla Gastronomik Kimlik Oluşturma ve Gastronomik Kimliğin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Trakya Örneği. "Yüksek Lisans Tezi", Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 1-113, 2016.
  • Z. T. Dolu and M. Marangöz, “Tüketicilerin Arı Ürünlerine İlişkin Bilgi Ve Güven Düzeyleri İle Satın Alma Davranışlarının Araştırılması,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 2, no. 19, pp. 110-125, 2019.
  • İ. Aydurmuş, İ. T. Özen and Ü. Karataş, “Bal Tüketim ve Bilinç Düzeyinin Araştırılması,” Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 181-196, 2022.
  • Ş. Karahan and G. Ö. Özbakır, “Güneydoğu Anadolu’da Arıcılık Faaliyetlerinin ve Bal Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi,” Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, pp. 1148-1158, 2020.
  • B. Gürer and E. Akyol, “Tüketicilerin bal tüketiminde gıda güvenilirliği bilincinin incelenmesi: Niğde ili örneği,” Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, vol. 6, no. 10, pp. 1303-131, 2018.
  • R. Seçim, Ordu İlinde Bal Tüketim Bilincinin ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi. "Master's thesis", Ordu: Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023.
  • M. Kan and A. Belveren, “Coğrafi İşaret ve Kalite Algısı: Mersin İli Örneği,” Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, vol. 9, no. 10, pp. 1756-1768, 2022.

Determinants of Geographical Indicated Kırklareli Oak Honey Consumption Reasons with Special Reference to the Influence of Nutritional Knowledge and Health Status

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 13, 515 - 539, 25.12.2023

Öz

Kırklareli is known as a leading province in oak honey production in Turkey. Kırklareli is located at the foothills of Istranca Mountains and has a rich oak diversity, therefore it is an important source for oak honey production. Oak honey is one of the secretion honeys and the Hungarian oak, which has the highest secretion production capacity, is one of the seven oak species commonly found in the oak forests of Kırklareli. This region has a great importance especially due to the presence of the bee eco type known as Thracian Bee. As a result of the work carried out by the Kırklareli Beekeepers Association and the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry, an isolated zone with a diameter of 30 km was established to protect the bee eco-type. In this way, the oak region and bee species have been protected and Kırklareli Oak Honey has turned into a unique production area. In this study, it was tried to determine the reasons of consumers who prefer Kırklareli Oak Honey with Geographical Indication. A questionnaire was sent to 403 participants between the ages of 18-70 living in Kırklareli Central District and other districts through web social media platforms. A 5-point Likert scale was used to measure the reasons for the participants' preference for oak honey and then reduced to 4 sub-factors by factor analysis. The results of the data analysis were evaluated and the following conclusions were reached about the consumption preferences of individuals consuming Geographically Signed Kırklareli Oak Honey. It was determined that the most important reason for the individuals participating in the research was that oak honey is rich in antioxidants and minerals and is healthy. In addition, it was seen that there was a significant and parallel relationship between 4 sub-factors such as preference, trust, labelling, health and price among those who consume Geographically Signed Kırklareli Oak Honey. Individuals prefer to buy healthy oak honey from reliable producers and sellers who sell certified products. They attach importance to labels showing the quality and content of the product and prefer products with affordable prices. It was also concluded that Geographical Indication elements positively affect the purchasing decisions of the product.

Kaynakça

  • S. Ötles, Balın Tarihçesi, Sağlık Açısından Önemi ve Kullanım Alanları. Gıda Teknolojisi., Ankara, 1999.
  • Ögel, Türk Kültür Tarihine Giriş II. Türklerde ziraat kültürü (Göktürklerden Osmanlılara), Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 1978.
  • R. Brown, Honey royden brown's beehive product bible, 1993.
  • A. Bergman, J. Yanai, J. Weiss, D. Bell and M. David, “Acceleration of wound healing by topical application of honey: an animal model,” The American journal of surgery, vol. 145, no. 3, pp. 374-376, 1983.
  • Y. Ariani, T. Aliyatur and B. Wicaksono, “A Lıterature Review: The Effect Of Honey In Acceleration Of Pressure Ulcer Wound Healing,” Journal Reconstructive and Aesthetics, no. 7, pp. 37-42, 2022.
  • N. A. Kamaruzaman, S. A. Sulaiman, G. Kaur and B. Yahaya, “Inhalation of honey reduces airway inflammation and histopathological changes in a rabbit model of ovalbumin-induced chronic asthma,” BMC complementary and alternative medicine, vol. 14, no. 1-11, p. 1, 2014.
  • D. P. McGovern, S. Z. Abbas, G. Vivian and H. R. Dalton, “Manuka honey against Helicobacter pylori,” Journal of the Royal Society of Medicine, vol. 92, no. 8, pp. 436-439, 1999.
  • P. Schley and C. Field, “Immune-enhancing effects of dietary fibers and prebiotics,” BrJ Nutr, vol. 2, no. 82, pp. 221-30, 2002.
  • R. Yaghoobi, A. Kazerouni and O. Kazerouni, “Evidence for clinical use of honey in wound healing as an anti-bacterial, anti-inflammatory anti-oxidant and anti-viral agent: A review,” Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, vol. 3, no. 8, p. 100, 2013.
  • Y. Li, W. Shi, Y. Li, Y. Zhou, X. Hu, C. Song and Y. Li, “Neuroprotective effects of chlorogenic acid against apoptosis of PC12 cells induced by methylmercury,” Environmental Toxicology and Pharmacology, 26(1), 13-21, vol. 1, no. 26, pp. 13-21, 2008.
  • A. Alamri, “A review of the anticancer properties of bee products and their molecular mechanisms: An overview on lung cancer,” Tropical Journal of Pharmaceutical Research, vol. 8, no. 20, pp. 1765-1774, 2021.
  • A. G. Leong, P. M. Herst and J. L. Harper, “Indigenous New Zealand honeys exhibit multiple anti-inflammatory activities,” Innate immunity, vol. 3, no. 18, pp. 459-466, 2012.
  • J. Wilkinson and H. Cavanagh, “Antibacterial activity of 13 honeys against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa,” J Med Food, vol. 8, no. 100, p. 3, 2005.
  • N. Gheldof, X. -H. Wang and N. J. Engeseth, “Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans,” Journal of agricultural and food chemistry, vol. 51, no. 5, pp. 1500-1505, 2003.
  • Y. Bekdemir, K. Efil and F. Öztürk, “Apiterapi’de Hangi Bal Kullanılmalı?,” Arı Ürünleri ve Sağlık(Apiterapi)..
  • C. Tarakçı, “Helicobacter pylori karakterizasyonu, bal ve propolis örneklerinin bakteri ve üreazı üzerine inhibisyon alınmasından yararlanılması,” RTEÜ Kurumsal Akademik Arşiv Açık Erişim, bilgi:eu-repo/semantics/openAccess, 2018.
  • V. Burucu, “Ürün Raporu,” Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü(TEPGE), Ankara, 2022.
  • F. Saner, H. Adanacıoğlu and D. Güler, “Türkiye’de Süzme Çam Balına Yönelik Tüketici Tercihlerinin Konjoint Analizi:İzmir İli Örneği,” in International Balkan and Near Eastern Social Sciences Congress Series, İzmir, 2017.
  • Güler, “Kırklareli İli ( Merkez, Babaeski, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy ve Pınarhisar) Flora ve Vejetasyonu,” T.C Çevre ve Orman Bakanlığı Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Kırklareli, 2013.
  • Şahin, “Marmara Bölgesindeki Meşe Ormanları ve Koruya Tahvil (Dönüştürme),” 1. Orman ve Av Dergisi, Vols. Temmuz-Ağustos, no. 4, 2014.
  • OGM, “Orman Atlası,” T.C Orman Genel Müdürlüğü, Ankara, 2013.
  • A. Özkök, A. İpek and K. Sorkun, “Meşe Balının Kökeni Quercus frainetto Ten,” Fresenius Çevre Bülteni, vol. 28, no. 4, pp. 2650-2655, 2019.
  • A. Özkök and K. Sorkun, “Some Characteristic Features of Oak (Quercus Frainetto Ten.) Honey From Turkey,” Fresenius Environmental Bulletin, vol. 27, no. 12, pp. 8359-8366, 2018.
  • D. Oskay, F. Özdil and A. Güler, “Trakya Bölgesi Bal Arısı Populasyonlarının (Apis mellifera L.) Genetik Yapılarının mtDNA (tRNALeu-Cox2 Arası) Dizi Analizleri ile Araştırılması,” Tr Dizin, 2016.
  • D. R. Smith, “Genetic diversity in Turkish honey bees,” Uludağ Bee Journal, no. 10-17, 2002.
  • A. Güler, Y. Bek and H. Güven, “The importance of morphometrics geometry on discrimination of Carniolan (A. m. carnica) and Caucasian (A. m. caucasica) honey bee subspecies and in determining their relationship to Thrace Region bee genotype,” Journal of the Kansas Entomological Society, vol. 83, no. 2, pp. 154-162, 2010.
  • G. Özdemir, KIRKLARELİ İLİ İZOLE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN BAL ARISI KOLONİLERİNDE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN BELİRLENMESİ. Master's thesis, Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi, 2017.
  • W. 1, “ Kırklareli İl Özel İdare:cografi-konumu,” [Online]. Available: http://www.kirklareliilozelidaresi.gov.tr. [Accessed 17 05 2023].
  • T.O.B, “balharitasi.tarimorman,” [Online]. Available: https://balharitasi.tarimorman.gov.tr/:. [Accessed 11 4 2023].
  • A. Özkırım, A. Schisser, B. Küçüközmen and K. Sorkun, “Özkırım, A., Schisser, A., Küçüközmen, B., & Sorkun, K. (2021). Antimicrobial activitiy of oak honey (Quercus spp.) on the biofilm microorganisms,” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 58, no. 2, pp. 203-210, 2021.
  • K. Şen, Trakya Yöresi Ayçiçeği Balı, Meşe Balı ve Karaçalı Balının Çeşitli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi, 2018.
  • B. Küçüközmen, “Meşe Balının(Quersus spp.) biyofilm mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyal yetenekleri,” Dergipark Akademik, vol. 58, no. 2, pp. 203-210, vb. 2021.
  • D. Apaydın, “Trakya Yöresi BallarınınMineral İçeriği ve Bazı Tipik Kalite Parametreleri Açısından Değerlendirilmesi,” Dergipark, vol. 47, no. 5, pp. 804-819, 2022.
  • S. Kolaylı, Z. Can and Y. Kara, “HPLC analyses of polyphenolic compounds in oak (Querces frainetto) honey from Kırklareli region of Turkey,” Turkish Journal of Analytical Chemistry, vol. 1, no. 1, 2019.
  • İ. Demir, Coğrafi İşaretlerin Sosyoekonomik Etkileri. Uzmanlık Tezi, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı, 2020.
  • W. 2, “geographical-indications-and-quality-schemes-explained/regulations-food-and-agricultural-products_it,” [Online]. Available: Agriculture: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/. [Accessed 24 5 2023].
  • W. 3, “TPK,” [Online]. Available: turkpatent: (https://ci.t.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir 16.05.2023, 2023) . [Accessed 16 5 2023].
  • B. B. Vural and G. E. İçli, “Kırklareli İlinin Sosyoekonomik Kalkınmasında Mekan (Şehir) Pazarlamasının Rolü,” Trakya University Journal Of Social Science, vol. 13, no. 1, 2011.
  • B. Doğanlı, “Coğrafi işaret, markalaşma ve kırsal turizm ilişkileri,” İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 525-541, 2020.
  • S. E. Göynüşen, Edirne'deki gastronomik kültürün kentin pazarlama ve markalaşmasına etkileri (Master's thesis, Trakya Üniversitesi). Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne: Trakya Üniversitesi, 2021.
  • İ. Gök and E. Ekinci, “GİRESUN’A AİT COĞRAFİ İŞARETLİ GÖRELE DONDURMASININ TÜKETİCİLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA,” Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, vol. 6, no. 2, pp. 339-356, 2022.
  • M. M. Paslı, “Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürünleri Üzerine Bir Araştırma: Giresun İli Örneği,” Tourism and Recreation, vol. 3, no. 1, pp. 93-99, 2021.
  • F. E. Bölüktepe and S. Yılmaz, “Tüketicilerin Bal Satın Alma Davranış ve Alışanlıklarını Etkileme Sürecinde Markanın Önemini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 4, no. 6, pp. 135-142, 2006.
  • R. Yüzbaşıoğlu, “Bireylerin Bal Tüketimi ve Yöresel Ürün Olan Zara Balı Tercih Nedenleri (Sivas İli Merkez İlçe Örneği),” Dergipark, vol. 10, no. 33462, p. 863430, 2022.
  • H. Tatlı, B. Koç and D. Borak, “Tatlı, H., Koç, B., & Borak, D. (2022). TÜRKİYE'DE TÜKETİCİLERİN YEREL BAL ÖDEME TALEPLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: TRB1 BÖLGESİNDE BİR KESİT ÇALIŞMASI,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 2, no. 22, pp. 130-147, 2022.
  • G. D. Akdemir and V. Dağdemir, “Erzurum ilindeki tüketicilerin bal tüketim tercihlerinin incelenmesi,” Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 4, no. 11, pp. 3172-3183, 2021.
  • Z. Onuç, Ege üniversitesi öğrencilerinin arı ürünlerine yönelik farkındalığı ve tüketim tercihleri üzerine bir araştırma, Master's thesis, İzmir: Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020.
  • F. Baki, G. Saner, H. Adanacıoğlu and D. Güler, “Türkiye’de Süzme Çam Balına Yönelik Tüketici Tercihlerinin Konjoint Analizi: İzmir İli Örneği,” Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 3, 2017.
  • M. Kozak, Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık, 2018.
  • Ö. E. Akgün, Ş. Büyüköztürk, F. Demirel, Ş. Karadeniz and E. Kılıç-Çakmak, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi, 2008.
  • D. George and M. Mallery, SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference, Boston: Pearson, 2010.
  • D. Watt, B. Kayış and K. Willey, “Identifying key factors in the evaluation of tenders for projects and services,” International journal of project management, vol. 3, no. 27, pp. 250-260, 2009.
  • S. Kılıç, “Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı,” Psikiyatri ve Davranış Bilimleri, vol. 1, no. 6, p. 47, 2016.
  • M. Yılmaz, Coğrafi İşaretli ve Organik Ürünler ile İlgili Tüketicilerin Bilgi Seviyeleri, Tutumları ve Tüketici Davranışları: Samsun İli Örneği. (Basılmış Yüksek Lisans Tezi), Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi., 2020.
  • A. Gyao, C. Acalacou, A. Degrande and A. Biloso, “Determinants of consumer preferences for honey in the Democratic Republic of Congo,” Journal of Food Products Marketing, pp. 476-490, 2014.
  • K. Brscıc, T. Şugar and D. Poljuha, “ An empirical examination of consumer preferences for honey in Croatia,” Applied Economics, pp. 5877-5889, 2017.
  • G. A. Vanyi, Z. Csapo and L. Karpati, “Evaluation of consumers' honey purchase habits in Hungary,” Journal of Food Products Marketing, pp. 227-240, 2011.
  • R. Testa, A. Asciuto, G. Schifani and E. Schimmenti, “Giuseppina MİGLİORE Quality determinants and effect of therapeutic properties in honey consumption. An exploratory study on Italian consumers,” Agriculture, p. 174, 2019.
  • Ç. Karakulak, Coğrafi İşaretleme Yoluyla Gastronomik Kimlik Oluşturma ve Gastronomik Kimliğin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Trakya Örneği. "Yüksek Lisans Tezi", Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 1-113, 2016.
  • Z. T. Dolu and M. Marangöz, “Tüketicilerin Arı Ürünlerine İlişkin Bilgi Ve Güven Düzeyleri İle Satın Alma Davranışlarının Araştırılması,” Uludağ Arıcılık Dergisi, vol. 2, no. 19, pp. 110-125, 2019.
  • İ. Aydurmuş, İ. T. Özen and Ü. Karataş, “Bal Tüketim ve Bilinç Düzeyinin Araştırılması,” Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 181-196, 2022.
  • Ş. Karahan and G. Ö. Özbakır, “Güneydoğu Anadolu’da Arıcılık Faaliyetlerinin ve Bal Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi,” Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, pp. 1148-1158, 2020.
  • B. Gürer and E. Akyol, “Tüketicilerin bal tüketiminde gıda güvenilirliği bilincinin incelenmesi: Niğde ili örneği,” Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, vol. 6, no. 10, pp. 1303-131, 2018.
  • R. Seçim, Ordu İlinde Bal Tüketim Bilincinin ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi. "Master's thesis", Ordu: Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023.
  • M. Kan and A. Belveren, “Coğrafi İşaret ve Kalite Algısı: Mersin İli Örneği,” Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, vol. 9, no. 10, pp. 1756-1768, 2022.
Toplam 65 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Teknolojileri
Bölüm Food Health and Technology Innovations
Yazarlar

İlkay Gök

Saadet Tezçi 0009-0003-7234-7038

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 13

Kaynak Göster