Research Article
BibTex RIS Cite

OTEL MUTFAKLARINDA ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE MUTFAK ERGONOMİSİ TUTUMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Year 2021, Volume: 4 Issue: 1, 23 - 34, 15.06.2021

Abstract

Bu çalışmayla, Tokat ve Sivas illerinde faaliyet gösteren 4 yıldızlı otel işletmelerinin mutfak departmanında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) yönetim sistemi ve mutfak ergonomisi (E) tedbirlerine karşı tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca ergonomi, İSG ve İSG+E konusunda katılımcıların tutumlarının görev ve cinsiyetlerine göre farklı olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın uygulama kısmı için veri yüz yüze anket tekniği ile toplanmıştır. Veri toplama işlemi 2015 yılının Haziran ayında gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 143 adet çalışana anket ulaştırılmış ancak bu anketlerin 126 tanesi dikkate alınmıştır. Verilerin analizinde mutlak ve yüzde değerler, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmış, grup farkları için ise MANOVA (çok değişkenli varyans analizi)’ya bakılmıştır. Fark olan gruplarda Tukey’s HSD takip testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çalışanların mutfak ergonomisi, iş sağlığı-güvenliği ve iş sağlığı-güvenliği ile ergonomi ifadelerine yönelik tutum düzeyleri genel olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların cinsiyetleri ve görevleri bakımından ergonomi, İSG ve İSG+E ifadelerine yönelik tutumları toplam skorlarının ortalaması arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

References

  • ASLAN, A. (2012). Hazır Giyim İşletmelerinin Ergonomik Olarak Düzenlenmesinin Çalışma Verimliliği Ve Kalite Üzerindeki Etkisi. Verimlilik Dergisi, 4. 35-46.
  • KOKANE, S. ve TIWARI, R., R. (2011). Occupational Health Problems of Highway Restaurant Workers of Pune, India. Toxicology and Industrial Health, 27 (10):945-948.
  • SORMAZ, Ü., DEMİRÇİVİ B., M. ve YEŞİLTAŞ M. (2014). Dışarıya Yemek Hizmeti Veren (Catering) İşletmelerde Çalışanların İş Güvenliği Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2):61-76.
  • YILMAZ, Y., Yılmaz Ö. ve Yılmaz Ö. (2013). Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • ÖZER, S., U., TÜZÜNKAN, D. ve ÇAVUŞGİL KÖSE, B. (2013). Turizm Sektöründe İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarına Yönelik Tespitler ve Tedbirler. 14. Ulusal Turizm Kongresi, 1136-1149.
  • BAYDUR H., ERGÖR, A. ve DEMİRAL, Y. (2015). İş Sağlığında Bir Yaklaşım: Katılımcı Ergonomi. Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık Enstitüsü dergisi. 2(2):27-35.
Year 2021, Volume: 4 Issue: 1, 23 - 34, 15.06.2021

Abstract

References

  • ASLAN, A. (2012). Hazır Giyim İşletmelerinin Ergonomik Olarak Düzenlenmesinin Çalışma Verimliliği Ve Kalite Üzerindeki Etkisi. Verimlilik Dergisi, 4. 35-46.
  • KOKANE, S. ve TIWARI, R., R. (2011). Occupational Health Problems of Highway Restaurant Workers of Pune, India. Toxicology and Industrial Health, 27 (10):945-948.
  • SORMAZ, Ü., DEMİRÇİVİ B., M. ve YEŞİLTAŞ M. (2014). Dışarıya Yemek Hizmeti Veren (Catering) İşletmelerde Çalışanların İş Güvenliği Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2):61-76.
  • YILMAZ, Y., Yılmaz Ö. ve Yılmaz Ö. (2013). Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • ÖZER, S., U., TÜZÜNKAN, D. ve ÇAVUŞGİL KÖSE, B. (2013). Turizm Sektöründe İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarına Yönelik Tespitler ve Tedbirler. 14. Ulusal Turizm Kongresi, 1136-1149.
  • BAYDUR H., ERGÖR, A. ve DEMİRAL, Y. (2015). İş Sağlığında Bir Yaklaşım: Katılımcı Ergonomi. Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık Enstitüsü dergisi. 2(2):27-35.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section MAKALELER
Authors

Hacı Ahmet Çakır 0000-0001-7210-5897

Egem Zağralı Çakır 0000-0002-2419-6816

Publication Date June 15, 2021
Submission Date March 11, 2021
Published in Issue Year 2021Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Çakır, H. A., & Zağralı Çakır, E. (2021). OTEL MUTFAKLARINDA ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE MUTFAK ERGONOMİSİ TUTUMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), 23-34.