Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

Year 2019, Issue: 4, 61 - 70, 26.12.2019

Abstract

Turizmin plansız bir şekilde gelişimi dohal kaynaklara zarar vermeye başlamıştır. Dohaya verilen zararı önlemek veya azaltmak için Birleşmiş Milletler ve daha birçok kuruluş tarafından toplantılar tertip edilmektedir. Bu toplantılar sonucunda sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarından sıkça bahsedilmeye başlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı, “Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yetenehini öldürmeden günümüzün gereksinimlerini karşılayan kalkınma” olarak ifade edilmiştir. Turizm gibi birçok sektör, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine göre ilkelerini dehiştirmek için çaba harcamışlardır. Bu dehişim çabaları sonucunda sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Türkiye'de daha fazla gelir için dohal ve kültürel kaynakların sürdürülebilirlihi göz ardı edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Sürdürülebilir Turizmini incelemek ve sonuç olarak, Türkiye'nin sürdürülebilir turizmini iyileştirmek için bazı politikalar önermektir.

References

  • Aslan, A. (2008), 'Turizm Planlamasına Yerel Toplumun Katılımı: Saklı Bahçe Akyaka zerine Bir İnceleme', Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt .Sayı, 7 -83 (p. 73). Bousrıh, L.(2013), 'Social capital, human capital and sustainable economic development', Poznao Unıversıty Of Economıcs Revıew, Volume 3 Number 3 20 3, 20 3, 42-54,(p.44) in <http: //www.puereview.ue.poznan.pl/2013v13n3/3_Bousrih.pdf> (Erişim 15/02/2020).Chiu, R.L.H. (2004), 'Socio-Cultural Sustainability of Housing: a Conceptual Exploration', Housing, Theory and Society, Volume 21.Issue 2, 65-76 (p. 67), in Taylor Francis Online <http: //www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/14036090410014999> (15/02/2020) Ciegis, R. (2009), J. Ramanauskiene, B. Martinkus, 'The Concept of Sustainable Development and its Use for Sustainability Scenarios', Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 2.ISSN 1392-2785, 28-37 (p. 29). Dulupçu, M. A., (2000), 'Sürdürülebilir Kalkınma Politikasına Yönelik Gelişmeler', Dış Ticaret Dergisi, 2046-70 (p. 47-48). Ersun, N., K. Arslan, (2011), Turizmde Destinasyon Seçimini Etkileyen Temel Unsurlar ve Pazarlama Stratejileri, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 31.2, 229-248 (p. 238). Ersun, N. K. Aslan, (2009), Kongre Turizminin Geliştirilmesinde Kongre ve Ziyaretçi Bürolarının Rolü ve Önemi, Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8.15, 89-114 (p. 96). Florica, S. (2008), 'Aspects of The Sustainable Development in Romania', Annals of the University of Oradea, Economic Science Series, Vol. 17 .Issue 2, 492-500 (p. 494). Godfrey, K. B. (1996), 'Towards Sustainability? Tourism in the Republic of Cyprus', in Practising Responsible Tourism: International Case Studies in Tourism Planning, Policy and Development,, ed. by Lynn C. Harrison, Winston Husbands (Toronto, Kanada: John Wiley & Sons, Inc, p. 58-79, p. 60. Goodland, R. (1995), 'The Concept of Environmental Sustainability', Annual Review of Ecology and Systematics, 26, 1-24. Kahraman, N. (2006), & O. Türkay, Turizm ve Çevre Ankara: Detay Yayıncılık, p. 90. Kaypak, Ş. (2011) 'Küreselleşme Sürecinde Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Çevre, KM Sosyal ve Ekonomık Araştirmalar Dergısi 13(20),19-33 (p. 22-23). McKenzie, S. (2004), 'Social Sustainability: Towards Some Definitions', Hawke Research Institute Working Paper Series, No271-29, Erişim Tarihi: 15/02/2020 http://w3.unisa.edu.au/hawkeinstitute/publications/downloads/wp27.pdf Mebratu, D. (1998), 'Sustainability and Sustainable Development: Historical and Conceptual Review', Environmental Impact Assessment Review, Review 18, 493-520 (p. 498). Munasinghe, M. (1993), Environmental Economics and Sustainable Development, Third Printing 1997 edn (Washington: The International Bank for Reconstraction and Development/ The World Bank, p. 3. Repetto, R.(1986), World Enough and Time (New Haven: Yale University Press, p. 15. T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIHI, (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Ankara: Torjman, S. (2000), 'The Social Dimension of Sustainable Development', Caledon Institute of Social Policy, .ISBN 1-894598-00-8, 1-11, Erişim Tarihi 15/02/2020 http: //www.caledoninst.org/publications/pdf/1-894598-00-8.pdf Tosun, C. (2001) Challenges of sustainable tourism development in the developing world: The case of Turkey, Tourism Management, 22(3), 289-303. United Nations, Declaration of the United Nations Conference on the Human Environment(1972) http://www.unep.org/Documents.Multilingual/Default.Print.asp?documentid=97&articlei d=1503 Erişim Tarihi: 15/02/2020) United Nations Conference on Environment & Development, Agenda 21 (Rio de Janerio,Brazil,1992) http://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/Agenda21.pdf> (Erişim Tarihi: 15/02/2020) United Nations, Report of The UNCED(Rio de Janeiro, 3-14 June 1992) Annex I Rio Declaration on Environment and Development (12 August 1992) ErişimTarihi: 20/02/2020 http: //www.un.org/documents/ga/conf151/aconf151261annex1.htm Woodcraft, S. (2012), Tricia Hackett, Lucia Caistor-Arendar, Design For Social Sustainability: A framework for creating thriving new communities (London: Young Foundation, p. 16. World Commission on Environment and Development, Our Common Future, p42 World Commission on Environment and Development, Our Common Future, Thirteenth impression 1991 edn (New York: Oxford University Press., 1987), p.56.
Year 2019, Issue: 4, 61 - 70, 26.12.2019

Abstract

References

  • Aslan, A. (2008), 'Turizm Planlamasına Yerel Toplumun Katılımı: Saklı Bahçe Akyaka zerine Bir İnceleme', Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt .Sayı, 7 -83 (p. 73). Bousrıh, L.(2013), 'Social capital, human capital and sustainable economic development', Poznao Unıversıty Of Economıcs Revıew, Volume 3 Number 3 20 3, 20 3, 42-54,(p.44) in <http: //www.puereview.ue.poznan.pl/2013v13n3/3_Bousrih.pdf> (Erişim 15/02/2020).Chiu, R.L.H. (2004), 'Socio-Cultural Sustainability of Housing: a Conceptual Exploration', Housing, Theory and Society, Volume 21.Issue 2, 65-76 (p. 67), in Taylor Francis Online <http: //www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/14036090410014999> (15/02/2020) Ciegis, R. (2009), J. Ramanauskiene, B. Martinkus, 'The Concept of Sustainable Development and its Use for Sustainability Scenarios', Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 2.ISSN 1392-2785, 28-37 (p. 29). Dulupçu, M. A., (2000), 'Sürdürülebilir Kalkınma Politikasına Yönelik Gelişmeler', Dış Ticaret Dergisi, 2046-70 (p. 47-48). Ersun, N., K. Arslan, (2011), Turizmde Destinasyon Seçimini Etkileyen Temel Unsurlar ve Pazarlama Stratejileri, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 31.2, 229-248 (p. 238). Ersun, N. K. Aslan, (2009), Kongre Turizminin Geliştirilmesinde Kongre ve Ziyaretçi Bürolarının Rolü ve Önemi, Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8.15, 89-114 (p. 96). Florica, S. (2008), 'Aspects of The Sustainable Development in Romania', Annals of the University of Oradea, Economic Science Series, Vol. 17 .Issue 2, 492-500 (p. 494). Godfrey, K. B. (1996), 'Towards Sustainability? Tourism in the Republic of Cyprus', in Practising Responsible Tourism: International Case Studies in Tourism Planning, Policy and Development,, ed. by Lynn C. Harrison, Winston Husbands (Toronto, Kanada: John Wiley & Sons, Inc, p. 58-79, p. 60. Goodland, R. (1995), 'The Concept of Environmental Sustainability', Annual Review of Ecology and Systematics, 26, 1-24. Kahraman, N. (2006), & O. Türkay, Turizm ve Çevre Ankara: Detay Yayıncılık, p. 90. Kaypak, Ş. (2011) 'Küreselleşme Sürecinde Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Çevre, KM Sosyal ve Ekonomık Araştirmalar Dergısi 13(20),19-33 (p. 22-23). McKenzie, S. (2004), 'Social Sustainability: Towards Some Definitions', Hawke Research Institute Working Paper Series, No271-29, Erişim Tarihi: 15/02/2020 http://w3.unisa.edu.au/hawkeinstitute/publications/downloads/wp27.pdf Mebratu, D. (1998), 'Sustainability and Sustainable Development: Historical and Conceptual Review', Environmental Impact Assessment Review, Review 18, 493-520 (p. 498). Munasinghe, M. (1993), Environmental Economics and Sustainable Development, Third Printing 1997 edn (Washington: The International Bank for Reconstraction and Development/ The World Bank, p. 3. Repetto, R.(1986), World Enough and Time (New Haven: Yale University Press, p. 15. T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIHI, (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Ankara: Torjman, S. (2000), 'The Social Dimension of Sustainable Development', Caledon Institute of Social Policy, .ISBN 1-894598-00-8, 1-11, Erişim Tarihi 15/02/2020 http: //www.caledoninst.org/publications/pdf/1-894598-00-8.pdf Tosun, C. (2001) Challenges of sustainable tourism development in the developing world: The case of Turkey, Tourism Management, 22(3), 289-303. United Nations, Declaration of the United Nations Conference on the Human Environment(1972) http://www.unep.org/Documents.Multilingual/Default.Print.asp?documentid=97&articlei d=1503 Erişim Tarihi: 15/02/2020) United Nations Conference on Environment & Development, Agenda 21 (Rio de Janerio,Brazil,1992) http://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/Agenda21.pdf> (Erişim Tarihi: 15/02/2020) United Nations, Report of The UNCED(Rio de Janeiro, 3-14 June 1992) Annex I Rio Declaration on Environment and Development (12 August 1992) ErişimTarihi: 20/02/2020 http: //www.un.org/documents/ga/conf151/aconf151261annex1.htm Woodcraft, S. (2012), Tricia Hackett, Lucia Caistor-Arendar, Design For Social Sustainability: A framework for creating thriving new communities (London: Young Foundation, p. 16. World Commission on Environment and Development, Our Common Future, p42 World Commission on Environment and Development, Our Common Future, Thirteenth impression 1991 edn (New York: Oxford University Press., 1987), p.56.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section MAKALELER
Authors

Kenan Yurtsal

Publication Date December 26, 2019
Submission Date November 4, 2019
Published in Issue Year 2019Issue: 4

Cite

APA Yurtsal, K. (2019). TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi(4), 61-70.