Research Article
BibTex RIS Cite

Erzurum Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıklarının İncelenmesi

Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 1331 - 1345, 30.09.2020

Abstract

Yöresel mutfaklar yiyecek-içecek deneyiminin en önemli unsurlarından biridir. Yöresel mutfak bir bölgeye ait olan ve o bölgenin kültüründen izler taşıyan, bölgeye ait pişirme ve saklama teknikleri ile hazırlanan yöre insanı tarafından diğer yemeklere göre ayrıcalıklı tutulan yiyecek ve içeceklerin tümü olarak ifade edilebilir. Ayrıca bu mutfak kültüründe, geçmişten günümüze ilkel pişirme ve saklama teknikleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada da yöresel mutfak kültürünün bir parçası olan mutfaktaki kış hazırlıkları incelenmiştir. Kış mevsiminin zor koşullarla geçmesi, karın yerden altı ay kalkmaması ve zengin yöresel mutfak kültürüne sahip olması gibi nedenlerden dolayı çalışma Erzurum’da gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, Erzurum yöresel mutfak kültüründe kışa dair yapılan yiyecek-içecek hazırlıklarını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda çorbalar, süt mamulleri, sebzeler, et mamulleri, turşular, reçeller ve içecekler, kuru yemiş, meyve ve baharatlar gibi gıdaların yöresel mutfak kültüründeki kışa hazırlık süreçleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuş olup katılımcılar kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir.

References

  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik, Milli Folklor, C: 22 (87).
  • Çelik, D. Y. (2010). Mengen’de Özel Gün Yemekleri, Milli Folklor, s. 2.
  • Çomaklı, Z. (2011). Erzurum Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri, III. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu, s. 333-334.
  • Mil, B. ve Denk, E. (2015). Erzurum Mutfağı Yöresel Ürünlerin Otel Restoran Menülerinde Kullanım Düzeyi: Palandöken Örneği, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi,C: 5(2).
  • Özdemir, N. (2005). Cumhuriyet Dönemi Türk Eğlence Kültürü, Ankara: Akçay Yayınları.
  • Patton, M. Q. (2014). Qualitative Research & Evaluation Methods: Integrating Theory and Practice, Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, C: 2(4) s.39
  • Stewart, C. J. ve Cash, W. B. (1985). Intervievwing: Principles and Practices (4th ed.), Dubuque, IO: Wm. C. Brown Pub. Tezcan, M. (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık,
  • Yolcu, M. A. (2018). Nevşehir Yöresinde Ailelerin Geleneksel Kış Hazırlıkları, Kültür Araştırmaları Dergisi, C: 1(1).
Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 1331 - 1345, 30.09.2020

Abstract

References

  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik, Milli Folklor, C: 22 (87).
  • Çelik, D. Y. (2010). Mengen’de Özel Gün Yemekleri, Milli Folklor, s. 2.
  • Çomaklı, Z. (2011). Erzurum Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri, III. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu, s. 333-334.
  • Mil, B. ve Denk, E. (2015). Erzurum Mutfağı Yöresel Ürünlerin Otel Restoran Menülerinde Kullanım Düzeyi: Palandöken Örneği, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi,C: 5(2).
  • Özdemir, N. (2005). Cumhuriyet Dönemi Türk Eğlence Kültürü, Ankara: Akçay Yayınları.
  • Patton, M. Q. (2014). Qualitative Research & Evaluation Methods: Integrating Theory and Practice, Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, C: 2(4) s.39
  • Stewart, C. J. ve Cash, W. B. (1985). Intervievwing: Principles and Practices (4th ed.), Dubuque, IO: Wm. C. Brown Pub. Tezcan, M. (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık,
  • Yolcu, M. A. (2018). Nevşehir Yöresinde Ailelerin Geleneksel Kış Hazırlıkları, Kültür Araştırmaları Dergisi, C: 1(1).
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Emre Akoğul 0000-0002-3427-3977

Zühal Aksakallı 0000-0001-6106-6482

Publication Date September 30, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Akoğul, E., & Aksakallı, Z. (2020). Erzurum Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıklarının İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(3), 1331-1345.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.